Hanteringen av jakttiderna snabbutreds
Regeringen vill att arbetet med jakttiderna ska bli effektivare och bättre.
Hur processen ska se ut i framtiden snabbutreds därför av Naturvårdsverket.
Jaktlagsutredningen skulle ha tittat på frågan om jakttiderna. Som bekant lades utredningen ner, men nu vill regeringen att det tas ett helhetsgrepp runt frågan och att Naturvårdsverket utreder och lämnar förslag om hur arbetet med översynen av jakttiderna kan bli mer effektiv och ändamålsenlig.
Redan den 15 juni ska utredningen redovisas.
I det så kallade regleringsbrevet till Naturvårdsverket betonas att regeringen kommer ha kvar föreskriftsrätten, det vill säga: regeringen kommer även fortsättningsvis ta beslut om ändringar av jakttider.
Ingen som vet
Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent, välkomnar att regeringen kommer fortsätta besluta om jakttider och han välkomnar även att Naturvårdsverket nu får i uppdrag att ta tag i frågan vad gäller hur beredningen av jakttidsfrågor ska gå till i framtiden.
– I dag är det ingen som vet hur man går till väga, om det kommer ett förslag om till exempel vårbockjakt i län som inte har det i dag. Vem föreslår vi det till? Vi har i dag många förslag till jakttider som vi vill skruva på. Vi hade exempelvis på förslag att förlänga toppjakten med två veckor, men ingenting har hänt eftersom ingen tar på sig ansvaret att bereda jakttidsfrågorna, säger Daniel Ligné.
Han menar att det behövs en samlad process där man med jämna mellanrum sätter sig ner och går igenom jakttiderna. Hur den processen ska se ut är alltså det Naturvårdsverket nu ska utreda.
Klimatet bidrar
– Med anledning av klimatförändringarna finns det säkert behov av att justera en del jakttider.
Tidigare fanns den så kallade jakttidsberedningen, som lades ner runt millennieskiftet. Efter det har det funnits i grova ordalag tre former av processer där departement och regering har samlat ihop förslag och därefter gått ut i en bred remissomgång för att få in synpunkter.
– De två första omgångarna gick dåligt för vår del medan den senaste processen gick bra då vi fick nio utökningar i jakttidtabellen och inga inskränkningar, säger Daniel Ligné.
Arbetet med att ny ta fram förslag hur arbetet med översynen av jakttiderna ska gå till ska ske i samarbete med berörda organisationer, däribland Jägareförbundet.
Väl förberedda
Daniel Ligné tror inte regeringen kommer hinna dra igång en jakttidsberedning under innevarande mandatperiod.
– Vi är väl förberedda, vi har länge diskuterat frågan om jakttider och behovet av en översyn. Senast i höstas hade vi ett jakttidsseminarium. Det som är viktigt är att vi har etiskt försvarbara jakttider som är faktabaserade. Vi har också i dag en del besvärande inkonsekvenser, exempelvis det här med jakt på klövvilt under brunst. I Norrbotten har man inget brunstuppehåll under älgjakten. Vad gäller hjort jagas inte handjuren under brunst. Vildsvinen brunstar året runt så där är ingen styrsel alls, råbockarna jagas i slutet av brunsten, säger Daniel Ligné.
Han lägger också till att hundanvändning i samband med jakt är en fråga som diskuteras flitigt, och vilka tider som ska gälla där.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.