De två första vargarna som fälldes vid licensjakten i Blybergsreviret var med allra största sannolikhet alfaparet. Foto: Olle Olsson

De två första vargarna som fälldes vid licensjakten i Blybergsreviret var med allra största sannolikhet alfaparet. Foto: Olle Olsson

Det var alfatiken som sköts

Med största sannolikhet var det alfatiken i Blybergsreviret som fälldes den 3 januari. Den relativt lilla vargtiken har nu obducerats och det visade sig att hon haft två valpkullar.

DNA-analyserna är ännu inte klara, men obduktionen av den 23 kilo tunga tiken visar att hon har haft valpar både 2015 och 2016.
– Då bör det vara alfatiken även om hon var liten, säger Sara Sundin, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborg.
Det var tidigare osäkert om vargen verkligen kunde vara alfatiken på grund av sin ringa storlek.
Sara Sundin berättar vidare att de sex vargar som skjutits i länet under licensjakten då troligen är alfaparet, två avkommor från 2016 och två avkommor födda 2015. Alfahannen vägde 43 kilo, två andra hanvargar vägde 32 respektive 35 kilo och två tikar 29 respektive 34 kilo. Samtliga alltså större än modertiken.
Man fortsätter att spåra i området för att bland annat samla in DNA och kunna avgöra om det finns besläktade vargar kvar i reviret.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev