Ungdomar Foto: Olle Olsson

Skolverket har meddelat att de inte anser att det finns några anledningar att fortsätta erbjuda inriktningen naturturism vid landets naturbruksgymnasium. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Är landsbygden inte ett prioriterat område?”

Skolverket hävdar att det inte finns någon anledning att behålla naturturismen som inriktning vid landets naturbruksgymnasium. Detta beslut bygger på ett antal tveksamma argument som vi ifrågasätter, skriver de fyra allianspartiernas utbildningspolitiska talespersoner.

Skolverket har meddelat att de inte anser att det finns några anledningar att fortsätta erbjuda inriktningen naturturism vid landets naturbruksgymnasium. Detta anser vi i Alliansen är oerhört olyckligt.

Naturturismen är en bransch som växer med god fart och därför behöver vi nu och i framtiden fler, inte färre, människor som utbildar sig för att med god kunskap kunna föra branschen framåt och därmed gynna Sverige och speciellt landsbygden.

När Skolverket hävdar att det inte finns någon anledning att behålla naturturismen som inriktning bygger de detta beslut på ett antal tveksamma argument som vi ifrågasätter. Till att börja med hävdar de att det redan finns en turisminriktning med kurser i naturturism inom hotell- och turismprogrammet.

 

Djup kunskap krävs

Vidare hävdar Skolverket att de kurser inom naturturism som ges på dessa program är tillräckliga för att möta naturturismens behov. Detta är ett märkligt påstående. Menar Skolverket verkligen att det inte är någon väsentlig skillnad mellan ”vanlig” turism och naturturism?

Visst finns det några likheter, exempelvis vad gäller hur man bemöter människor och hur man arrangerar aktiviteter, men knappast beträffande alla andra krav som arbete i naturen innebär. Krav som innebär djupa kunskaper om exempelvis djur, biologi och ekologi. Inget gymnasieprogram, förutom naturturism, erbjuder sådana kunskaper.

 

Otillräckligt förslag

Ett förslag som Skolverket har är att erbjuda kurser inom ramen för programfördjupning som ger viss kompetens inom naturturism. Detta är ju givetvis otillräckligt. I en växande bransch som denna behöver vi mer än ”viss kompetens”, vi behöver god kompetens som klarar de utmaningar som branschen står inför och som kan föra branschen framåt.

Skolverket fortsätter med att påstå att det råder en mycket låg efterfrågan på elever med utbildning inom naturturism. Detta stämmer helt enkelt inte.

Om efterfrågan hade varit så låg som Skolverket hävdar skulle sannolikt inte 39 procent av studenterna från naturturism ha ett jobb inom området efter bara ett år. Detta är en stor andel unga vuxna som snabbt lyckas bestiga den annars jobbiga tröskeln till det första branschjobbet.

 

Var står regeringen?

En mycket bra fråga som vi alla bör ställa är, var står regeringen i detta? Trots att Skolverket så tydligt använder tveksamma argument verkar regeringen vara till synes nöjd med förslaget. Tycker regeringen verkligen inte att detta är en fråga värd deras uppmärksamhet eller är landsbygden inte ett prioriterat område?

Alliansen vill nu att regeringen ska förstå att vi har ett behov av duktiga och ambitiösa människor som dedikerar sin utbildning och sitt yrkesliv till en bransch som vi behöver i Sverige. Att besluta om det som Skolverket föreslår tror vi vore mycket olyckligt och dessutom skadligt för en landsbygd som snarare behöver stärkas.

Därför föreslår vi i Alliansen att man helt slopar detta tveksamma förslag och istället betonar den nytta som naturturismen ger och ska fortsätta att ge.

 

Camilla Waltersson Grönvall

Utbildningspolitisk talesperson (M)

Christer Nylander

Utbildningspolitisk talesperson (L)

Ulrika Carlsson

Utbildningspolitisk talesperson (C)  

Annika Eclund

Utbildningspolitisk talesperson (KD)

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till

debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.