Polisens objektivitet ifrågasätts av Rialajägare

Kan man lita på polisens objektivitet i utredningar som handlar om varg eller jakt? Det frågar sig bland andra Claes Bäck, jägare på Beateberg i Roslagen

Inom Rialareviret har en aktionsgrupp men förkortningen APU bildats. Flera lokala poliser ingår ledande befattningar i gruppen och syftet enligt medlemmarna själva är att förebygga eventuell tjuvjakt på varg.

Gruppen patrullerar frekvent med bilar inom Rialareviret. Bland annat har man polisanmält åtelkameror samt en avgillrad grävlingfälla som förvarades på en gård i sin jakt på misstänkta tjuvjägare. En misstänkt vargåtel har också rapporterats, en åtel som dock visade sig vara det lokala jaktlagets slaktgrop.

 

Oerhört viktigt arbete

Gruppen skriver själva på sin hemsida att APU-gruppen i Roslagen gör ett oerhört viktigt arbete med att ständigt patrullera i reviret. Att skapa APU-grupper runt varje revir i landet tycks vara mycket viktigt för att få slut på den illegala jakten.

Boende i området är dock inte lika övertygade om att gruppen fyller någon vettig funktion. Många menar att den istället är att likställa med ett medborgargarde som leds av poliser.

Flera av APU-gruppens medlemmar är mycket obehagliga och spär bara på konflikten kring varg i det här området, säger Claes Bäck.

 

Sysslar med personförföljelse?

Han menar att APU sysslar med personförföljelse och att de bryter mot gällande lagstiftning när de åker på enskilda vägar. Lokal polis har också kallats in och avhyst sina kollegor i APU-gruppen när de vägrat att lämna privat mark, trots att de uppmanats till detta av markägaren.

Nu har man på Beateberg investerat i rejäla vägbommar som är omöjliga att forcera med bil i syfte att stänga ute APU-gruppen från de enskilda vägarna i området.

Nu slipper vi ha dem åkandes i området. De försvårar vår lagliga jaktutövning och i det närmaste trakasserar de lokala jägarna. APU har dock fortsatt tillträde till området, men då till fots, konstaterar Claes Bäck.

Skrivelse till JO
Facebookgruppen Våga Vägra Varg i Sverige har lämnat in en skrivelse till JO där de ställde frågan om det är lämpligt att poliser är medlemmar i organisationen APU på sin fritid?

I JO:s svar framgår att skrivelsen inte föranledde någon åtgärd från deras sida.
Jag kan ändå förstå hur de resonerade. JO menar att det här främst borde vara föremål för en intern granskning inom polisen, säger Claes Bäck.

Han är nu frågande till om jägarna kan lita på polisen vid eventuella utredningar om varg eller jakt.

Jag fasar för vad som skulle kunna hända om poliser inom APU-nätverket kommer ut och ska utreda om en jägare till exempel skjutit en varg som attackerat hans hund. Den jägaren kommer att vara fullständigt utlämnad till poliser inte direkt känns objektiva i det här sammanhanget, konstaterar Claes Bäck.

Olyckligt att få den känslan

Jag är övertygad om att jägarna kan lita på poliserna professionalitet vid utredningar, men jag förstår samtidigt jägarnas oro. Det är olyckligt att de får den känslan, säger Sven Nilsson, kommissarie vid polismyndigheten i Stockholms län.

Sven Nilsson utreder bland annat misstänka jaktbrott i Roslagen. Han har gjort en lista som alla polispatruller i yttre tjänst ska ha som lathund. Där uppmanas poliserna att inte ta ställning i sakfrågan utan agera professionellt och objektivt. Han menar att APU inte är ett medborgargarde.

Nej. Det är en grupp som i första hand är intresserade av att motverka illegal jakt på varg.

Finns det några tecken på att det jagas varg illegalt i Rialareviret?

Nej, det gör det inte.

Är det lämpligt att poliser deltar i sådan här verksamhet?

Poliser har rätt att utöva vilken laglig fritidssysselsättning som helst. Jag vet att polisen har tittat internt på kollegornas deltagande i APU-gruppen och kommit fram till att den är okej. Jag förstår dock att en del kan ha synen att APU utökar den redan infekterade vargkonflikten.

Kan man som jägare lita på att polisen är objektiv vid till exempel ett paragraf 28-fall?

Jag är övertygad om att jägarna kan lita på poliserna professionalitet. Men jag förstår om man kan känna sig otrygg om poliser som på sin fritid är med i APU kommer och ska utreda vad som hänt vid en paragraf 28-skjutning. Det är olyckligt att de få den känslan, säger Sven Nilsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev