(V): ”Jakt ska inte bli lyxnöje”

Vänsterpartiet ger sig in i jaktdebatten.
Det är riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt från Västerbotten som kritiserar de prishöjningar av jaktarrenden som statliga Sveaskog genomförde under fjolåret.

Med sina 4,3 miljoner hektar skog, varav 3,3 miljoner hektar är produktiv sådan, är statliga Sveaskog Sveriges största skogsägare. Detta ger bolaget en prisledande ställning och under 2010 genomförde Sveaskog mycket kraftiga höjningar av arrendekostnaderna för att upplåta sin mark för jakt, påpekar riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt (V).

 

Jonas Sjöstedt.

För jaktlag som jagat på samma områden i årtionden uppstod plötsligt frågan om man skulle kunna fortsätta på grund av de ökade kostnaderna. För vissa jaktlag handlade det om mer än fördubbling av arrendekostnaden, säger Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.
Med anledning av detta har Sjöstedt lämnat en fråga i riksdagen till näringsminister Maud Olofsson, för att ta reda på hur hon tänker använda Sveaskog så att inte arrendekostnaderna skjuter i höjden.
Jakten är inte endast ett nöje utan framförallt älgjakten är en viktig del av hushållningen i glesbygd. Risken är att möjligheten till jakt begränsas till dem med bättre ekonomiska förutsättningar och att jakten därmed allt mer blir något för bättre bemedlade jaktturister inte för jägare med lokal förankring, säger Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev