Trikiner funna i vildsvin från Dalarna

Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) har för första gången funnit trikiner i vildsvin från Dalarna.

SVA har för första gången hittat trikiner hos ett vildsvin från Dalarna. Man har tidigare upptäckt trikiner hos björnar, rödräv och varg.
Varje år påvisas trikiner hos ett till sex vildsvin från södra och mellersta Sverige men detta är det första trikinfyndet hos vildsvin i år. 

Under förra året skickades 90.000 vildsvinsprover till olika trikinlaboratorier i Sverige. Detta är en ökning med nästan en tredjedel från året innan då ungefär 70.000 prover analyserades. 

– Det är väldigt ovanligt med smittade vildsvin, men vi rekommenderar ändå att man tar prov, även om man ska äta köttet själv, råder parasitolog och veterinär Eva Osterman Lind, SVA.

Fakta om trikiner

Trikiner är parasiter som kan finnas i kött från bland annat vildsvin, tamsvin, häst och björn. Människor kan smittas genom att äta trikininfekterat kött som inte är ordentligt tillagat. För att bli sjuk krävs att man får i sig totalt ca 75-100 larver, medan ett större antal kan ge svåra symtom och ibland leda till döden. Vildsvinet som analyserats hade ca en larv per gram kött.

Här hittar du ackrediterade trikinlabb.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev