Vildsvinsjakt för att minska skador och samtidigt bidra till mat, det är delar av målet för projektet i Dalarna. Foto: Ingemar Pettersson

Vildsvinsprojekt ska minska skador – och bli luncher på skola

Målet är att öka intresset för vildsvinsjakt, viltkött och samtidigt minska skadorna i jordbruket. Därför samarbetar nu flera parter inom ett projekt – som dessutom resulterat i skolluncher.

Det är Jägareförbundet Dalarna, LRF Dalarna och Offentlig Gastronomi Dalarna som genomför projektet som ska gynna alla parter.

I augusti genomfördes en vildsvinshelg i södra Dalarna, vilket resulterade i flera fällda vildsvin som nu i februari kommer att serveras på Skogsboskolan i Avesta.

– I Dalarna har vi ett projekt tillsammans med LRF och Offentlig Gastronomi Dalarna för att stärka den lokala förvaltningen av vildsvin, vi vill helt enkelt att lantbrukare och jägare ska hjälpas åt att förvalta vildsvinen så att de både kan vara en tillgång jaktligt och livsmedelsmässigt men inte vålla skada inom lantbruket, säger projektledare Helena Tysk på Jägareförbundet Dalarna i ett pressmeddelande.

Skolluncher

För att lyfta vildsvinet som resurs i det offentliga köket kommer köttet från de fällda djuren att serveras till elever de 460 eleverna på Skogsboskolan.

– För oss är det viktigt att äta mer hållbart och lokalt. Vildsvin är en resurs som finns i vårt närområde. Råvaran är lokal och kommer från en skog i närområdet, där grisarna går fritt. Det gör att vi slipper långa transporter. Att få in vildsvin på menyn ger oss också fler livsmedelsval. Dessutom ger det en ökad självförsörjningsgrad av livsmedel i närområdet vilket stärker kommunens försörjningsberedskap. Vår förhoppning är att vi ska kunna få in mer vilt i våra kök som vi kan servera till barn, ungdomar och äldre säger Eva Södergård, Kostchef i Avesta kommun, i pressmeddelandet från Svenska Jägareförbundet Dalarna.

Vildsvinslunch

Lunchen kommer att serveras den 20 februari, dit de som vill ha mer information om projektet också är välkomna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev