Tagliata på vilt – sommarens bästa rätt

Låt tagliata på viltkött bli sommarens enkla basrätt, som du kan variera med olika sorters vilt och ge omväxling med skiftande tillbehör.

Vad ska vi äta i kväll? Tagliata! Vad ska vi bjuda på i helgen? Tagliata! Vad ska vi duka upp på student och midsommarbuffén?

Tagliata är helt enkelt tunt skuret kött med tillbehör och är ett vanligt sätt att servera kött på i Italien. Tagliata har fått sitt namn från det italienska verbet ”tagliare”, som betyder ”att skära”. Tagliata är lika gott som det låter. Dessutom är det enkelt.

Gör så här:

Skiva det grillade eller stekta köttet och lägg det på en på en salladsbädd. Salta och peppra och toppa med hyvlad parmesanost, olivolja och balsamvinäger.

Tagliata original

Kött på ruccolabädd, med hyvlad parmesan, pinjenötter, olivolja och balsamvinäger.

4 portioner

Kött
Ca 600 g valfritt mört viltkött
Salt och peppar

Om köttbiten är väldigt tjock, skär den på höjden i två delar, så att den inte är tjockare än maximalt 4 cm. Låt köttet ligga framme några timmar, så att det är rums-tempererat när du börjar tillaga det.
Salta och peppra runt om och lägg på grillen tills innertemperaturen är cirka 55 grader.
Du kan också steka köttet i stekpanna. Vänd var 30:e sekund till cirka 55 grader innertemperatur.
Låt köttet vila i minst 10 minuter innan du skär det i tunna skivor.

Ugnsrostade tomater
Ca 500 g körsbärstomater, gärna på kvist
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
Salt och peppar

Lägg tomaterna med kvistarna kvar i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, salta, peppra och stänk över lite balsamvinäger. Sätt in i 200 grader i cirka 15 minuter tills tomaterna har mjuknat. Låt svalna lite i formen.

Sallad
1 påse (70 g) ruccola
Parmesanost, hyvlad
Pinjenötter
Olivolja
Balsamvinäger
Salt och peppar

Lägg ruccola på ett fat eller direkt på en stor skärbräda.
Lägg på de ugnsbakade kvisttomaterna.
Lägg det skivade köttet på toppen. Ringla över balsamvinäger och olivolja.
Hyvla parmesan med osthyveln och strö på pinjenötter.
Servera.

Lägg till extra sås
Till både köttet och salladen kan det vara gott med en krämig sås. Speciellt om du adderar potatis eller gnocchi till salladen.

Vitlökssås
5 vitlöksklyftor
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
Salt och peppar

Sätt in fem vitlöksklyftor i ugnen, 175 grader i cirka 30 minuter. Mosa vitlöksklyftorna med en gaffel, och blanda sedan med majonnäs och crème fraiche. Salta och peppra.

Tagliata, med sparris, citron, fänkål och pistagenötter

 

Här serveras köttet med grillad sparris, tunt hyvlad fänkål, rostade pistagenötter och grillad citron. I botten finns också rosmarinstekt gnocchi, som gör salladen lite matigare.

4 portioner

Kött
Ca 600 g valfritt mört viltkött
Salt och peppar

Grilla eller stek köttet enligt recept på originaltagliatan. Dela gärna sparrisen på längden efter grillningen. Dela citronerna i halvor och lägg snittytorna på grillen, eller i en het stekpanna. Hyvla fänkålen tunt på mandolin eller skiva med vass kniv.

Gnocchi
1 paket färsk gnocchi
Smör och olivolja till stekning
Salt och peppar
Ev rosmarin eller annan färsk örtkrydda

Låt gnocchin koka i två minuter, låt rinna av, och stek sedan i smör och olivolja så att den får lite färg, gärna tillsammans med lite färsk rosmarin eller annan örtkrydda mot slutet.

Sallad
Ruccolasallad, 1 påse 70 g
1 knippe grön sparris
Parmesanost, hyvlad
1–2 citroner
1 fänkål
1 dl pistagenötter eller mandel
Balsamvinäger
Olivolja
Salt och peppar

Lägg sparrisen på grillen, eller stek i en het panna på spisen. Lägg ruccola på ett fat eller en stor skärbräda. Lägg på den stekta -gnocchin och den hyvlade fänkålen.
Lägg det skivade köttet ovanpå och toppa med sparris, hyvlad parmesan och grovt hackade pistagenötter eller mandlar.
Pressa över citronsaft från den grillade citronen. Ringla över olivolja och balsamvinäger.

Tagliata med ädelost, valnötter och grillat päron

Här har tomaterna bytts ut mot päron, pinjenötterna mot valnötter och parmesanosten kompletteras med smulad ädelost.

4 portioner

Kött
Ca 600 g valfritt mört viltkött
Salt och peppar

Grilla eller stek köttet enligt recept på originaltagliatan. Skär päronen i skivor och lägg dem några sekunder på grillen, eller i en het grillpanna på spisen.

Sallad
Ruccolasallad, 1 påse 70 g
150 g grönmögelost, t ex Kvibille, St Agur, Roquefort eller Gorgonzola
Parmesanost, hyvlad
1–2 päron
1 dl valnötter
Balsamvinäger
Olivolja
Salt och peppar

Lägg ruccola på ett fat eller en stor skärbräda. Lägg det skivade köttet ovanpå. Lägg på de grillade päronskivorna.
Smula över lite grönmögelost. Ringla över balsamvinäger och olivolja.
Hyvla parmesan med osthyveln och strö över valnötterna.

Matigare tagliata

Lägg till gnocchi

Vill du göra tagliatan lite matigare? Lägg till stekt gnocchi. Köp färdig gnocchi (finns i hyllan för färsk pasta), koka den i två minuter, låt rinna av och stek den sedan i smör och olivolja. Gärna tillsammans med lite rosmarin eller andra örtkryddor. Lägg i botten av salladen.

Lägg till ugnsrostad potatis

Med  ugnsrostad potatis blir tagliatan mer mättande. Lägg små kulpotatisar i en långpanna, ringla över olivolja, örtkrydda och salta och peppra. Rosta i ugn på 175 grader i cirka 20 minuter, tills potatisen är mjuk och har fått lite färg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst