Ökad samverkan – slutsats i redovisning om vildsvinsförvaltning
Naturvårdsverket redovisade nyligen två av deluppdragen i åtgärdspaketet för en effektiv vildsvinsförvaltning. Myndigheten trycker på vikten av ökad samverkan lokalt och riktade insatser via länsstyrelser.
Naturvårdsverket fick i början av året i uppdrag av regeringen att se över behovet av en effektivare vildsvinsförvaltning. Uppdraget bestod av flera delar. De två första delarna presenterades i somras och berörde behovet av tekniska hjälpmedel samt fångstredskap.
Den 31 oktober presenterade Naturvårdsverket ytterligare två delar – dels ett förslag på möjliga åtgärder för att öka incitamentet att bedriva vildsvinsjakt och dels ett underlag för bedömning av behovet att minska stammen lokalt eller regionalt och en åtgärdsplan för detta.
Dialog mellan parter
Naturvårdsverket drar slutsatsen att dialog är förutsättning för lyckad förvaltning. På det lokala planet behöver dialogen förbättras. Länsstyrelserna i de län där vildsvin finns ska enligt Naturvårdsverket ”praktiskt understödja lokal samverkan om vildsvinsförvaltning”. Genom detta kan nya lokala förvaltningsplaner för vildsvin skapas. Naturvårdsverket förslår sig själva till att bli den part som administrerar samordningen och vägleder de regionala myndigheterna.
Statlig finansiering
För att den föreslagna förvaltningsmodellen ska kunna bli verklighet tänker sig Naturvårdsverket att regeringen avsätter 15 miljoner kronor varje år i fem år. Vidare tycker Naturvårdsverket att det finns ett behov för en bättre avskjutningsstatistik som är redovisad ner på älg- och kronskötselområdesnivå. Detta skulle underlätta förvaltningsmålen för lokala och regionala aktörer.