Debatt: ”Tekniken med gps räddar livet på hundar”

REPLIK. Jag har vid flera tillfällen lyckats rädda livet på mina hundar tack vare den gps-baserade pejltekniken. Det är den verkliga fördelen med att använda gps.

I debattartikeln Förbjud användning av gps för att fälla viltet, sägs att jägarna använder pejl för att komma förhåll för de drivna djuren. Jag vet inte om skribenten jagar själv, för på mig låter det som att han inte har riktig koll på läget.

Känner marken

Jag har jagat i många år och använt gps i hundpejlarna de senaste 15 åren. Jag kan inte säga att jag har skjutit mer djur på grund av detta.

Trots tekniken kan jägaren inte vara säker på vilken väg djuret tar och hur långt efter hunden är det drivna djuret. Visst, man kan satsa på att viltet kommer där de brukar gå, men det beror ju inte på att man använder gps utan att man känner sina jaktmarker väl.

I sådant fall har man säkert placerat en skytt där redan när jakten startar.

Räddar hundar

Fördelarna med de moderna hundpejlarna är att man kan hålla koll på hunden, i princip hela tiden.

Tack vare pejlen kan vi jägare rädda hunden om den till exempel blir hängande på en iskant vid en bäck eller ett vattendrag och inte kommer upp, eller om hunden är på väg mot en trafikerad väg.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget