Avlivade vargar hade gamla skottskador

Två vargar som avlivats under skyddsjakt i Gävleborg hade gamla skottskador. Det visar undersökningar vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

 

I december 2010 sköts en vargtik under skyddsjakt i det tidigare Homnareviret. En undersökning av Statens veterniärmedicinska anstalt, SVA, visade att någon tidigare skjutit på vargen med hagel.

21 oktober i år avlivades en varg under skyddsjakt i Ockelbo. Även den vargen visade sig ha en äldre skottskada när den undersöktes.

Dessa uppgifter kom fram vid länsstyrelsen Gävleborgs Viltförvaltningsdelegations senaste möte.

Inget av fallen med de tidigare skottskadade vargarna har lett till någon utredning. Det skulle det ha gjort om det var något att utreda. Nu finns det ingenting. Men i båda fallen handlar det om misstanke om grovt jaktbrott, säger polisen Sven Lind till Ljusnan.

Vidare berättade Sven Lind att ett vargskelett har hittas i närheten av den plats där en varg i Sjösvedenreviret avlivades illegalt i februari 2011. Men i det här fallet är det långt ifrån klart att det handlar om illegal jakt.

Vi vet inte om det är ett brott. Mig veterligen finns det ingen koppling mellan Fansenvargen och vargskelettet. Teoretiskt skulle de båda vargarna kunna vara från samma kull, säger Sven Lind.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev