Jämtlandspolisen går nu ut och dementerar att den illegala rovdjursjakten skulle vara omfattande i länet. Foto: Per Jonson, Olle Olsson

Polisen i Jämtlands län tonar ner problemen med illegal rovdjursjakt

Det har i mediebevakningen under året framkommit uppgifter att den illegala rovdjursjakten i Jämtlands län är omfattande. Nu dementerar Polisen dessa uppgifter.

I ett särskilt uttalande på Polisens hemsida redogör myndigheten för läget. De skriver att bilden som getts i media varit ensidig och kräver ett förtydligande.

Enligt Polismyndigheten skedde under 2023 sex polisanmälningar kring illegal rovdjursjakt i länet. Fem av dem lades ner. I år har hittills sex anmälningar med samma rubricering gjorts och alla dessa utredningar har lagts ner.

Fällda i nöd

Polisen skriver:

I statistiken över anmäld illegal rovdjursjakt ingår i flera fall björnar som fällts i nöd, det vill säga jägaren har skjutit björnen i självförsvar. Nöd är en så kallad objektiv ansvarsfrihetsgrund enligt brottsbalken vilket leder till nödrätt. En gärning som begås i nöd är således inte brott, förutsatt att den inte är oförsvarlig med hänsyn till farans beskaffenhet, den skada som åsamkas annan och omständigheterna i övrigt. Angrepp av vilda djur kan vara sådan situation som skapar nöd i lagens mening.

Vidare ingår upphittade döda djur (fallvilt, statens vilt) samt ett fall av upphittat vildsvinsskinn (man trodde var en järv) i statistiken.

Illegal rovdjursjakt ovanligt

Enligt Polisen är situationen snarare tvärtemot det som rapporterats. Deras utredningar och underlag visar att den illegala rovdjursjakten i länet är ovanlig.

Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent för Jägareförbundet, tycker att det är bra att Polisen går ut och förklarar hur det faktiskt ligger till för att minska spridningen av spekulationer.

– Samtidigt visar det att krisrubruker får mer uppmärksamhet än denna typ av rättelser. Omfattningen av illegal rovdjursjakt ligger inte i närheten av den omfattning som tidigare gjorts gällande, säger han.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Hoppa till verktygsfältet