Debatt: ”Tack till jägarkåren för ovärderliga insatser mot afrikansk svinpest”
Arbetet som genomförts för att mota tillbaka den afrikanska svinpesten har varit imponerande. Vi som följt arbetet har kunnat se ett välorganiserat arbete med en fungerande kommunikation mellan myndigheter och övriga berörda. Men det som imponerat mest är insatserna från jägarkåren.
Den 6 september 2023 kom dagen som många fruktat. Afrikansk svinpest hade konstaterats i landet.
Många hade trott att den skulle dyka upp i något annat län med tätare vildsvinsstammar, men det blev i Fagersta som upptäckten gjordes. Omgående drogs en omfattande operation igång under ledning av Jordbruksverket.
Välorganiserat arbete
Den hantering som följde har varit imponerande. Vi som följt arbetet har kunnat se ett välorganiserat arbete med en fungerande kommunikation och koordination mellan myndigheter och övriga berörda.
Men det som ändå imponerat mest är insatserna från jägarkåren. Hade inte jägarkåren ställt upp på det fantastiska sätt som den gjorde hade utfallet kunnat bli helt annorlunda.
Jägarna gjorde jobbet
I Västmanland finns stora tamgrisbesättningar, inte långt från den ursprungliga zonen som spärrades av för näringsverksamhet och friluftsliv. Många enskilda har påverkats negativt, men de ekonomiska och sociala konsekvenserna hade varit gigantiska om smittan inte stoppats så skyndsamt.
Det var ni jägare som gjorde jobbet!
Ta ansvar
Det är inte självklart att det är jägarna som i första hand ska ställa upp i denna situation. Det kunde lika gärna vara ett markägaransvar såsom de försökt med i Europa där smitta konstaterats, och kanske varit mindre framgångsrika i att begränsa smittspridningen.
Det är dock viktigt att samtliga berörda tar ansvar och engagerar sig vid händelser som denna, även i det förebyggande arbetet.
Kan blossa upp
Sveriges Jordägareförbund är mycket tacksamt för den insats som den svenska jägarkåren har utfört! En särskild eloge ska riktas till jaktvårdskonsulent Lars Björk för ovärderliga insatser.
Tack vare det goda arbetet har restriktionerna i området i stort sett avskaffats. Men vi ska inte invaggas i falsk tro att faran är över. Sjukdomen kan blossa upp igen i området eller konstateras i andra områden.
Det är därför oerhört viktigt att alla är uppmärksamma på eventuella nya fall.
Stort ansvar
Vildsvinsstammen har minskat avsevärt i många områden men den verkar nu vara på uppgång igen.
I dag kan vi i princip jaga vildsvin året runt och dygnet runt samt använda hjälpmedel för att effektivisera jakten. Men dessa möjligheter till jakt har ingen effekt om de inte nyttjas.
Vi markägare har ett särskilt stort ansvar. Vildsvinspopulationen måste aktivt förvaltas för att upprätthålla en balanserad vildsvinsstam. Det görs bäst genom dialog och samverkan mellan markägare och andra delar av jägarkåren.
Sveriges Jordägareförbund deltar gärna tillsammans med andra intressenter i det arbetet.
Delta i debatten
- Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se - Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
- Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
- Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
- Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
- Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.