söndag 25 februari

Opinion

Jägarna som just nu gör det tunga jobbet i sökandet efter döda vildsvin kan nog räkna med avlösning när Jordbruksverket kallar, skriver debattören. Foto: Daniel Olausson och privat

Debatt: ”Många naturvänner är beredda att ställa upp”

Jag har nu läst två debattinlägg om deltagande i sökandet av döda vildsvin av oss som inte är aktiva jägare. Båda inläggen insinuerar att bara aktiva jägare är beredda att ställa upp i de stora insatser som troligen behövs under lång tid framöver. Alla krafter behövs men än finns nog inte organisationen för en större mobilisering. 

Själv övervägde jag tidigt att kontakta någon för att kunna hjälpa till, men då all nyhetsförmedling talade om att bara jägare i områdets jaktlag mobiliseras, valde jag att avvakta.

Efter första debattinlägget kontaktade jag redaktionen, som skickade min önskan om kontakt med sökorganisationen vidare till Lars Björk på Jägareförbundets region Mitt.

Det kändes bra, men det framstår som orimligt att han ska organisera en bred mobilisering och utbildning av frivilliga – han har nog fullt upp med att styra upp jägarkårens insatser. Bara nu i helgen lokala jaktlag med omkring 400 deltagare.

Värnar naturen

Nu läser jag följande i Jordbruksverkets information:

”Det är många som hör av sig och vill vara med att hjälpa till på olika sätt i arbetet med att bekämpa afrikansk svinpest. Vi har i dagsläget ingen möjlighet att ta emot frivilliga privatpersoner i arbetet. Om situationen förändras och behov av frivilliga resurser uppstår så kommer vi att informera om det.”

Vilka som kontaktat Jordbruksverket vet jag inte, men många här i landet värnar om vår natur och är beredda att bidra med egna arbetsinsatser när det behövs.

Själv minns jag särskilt ”folkvandringen” till saneringsarbetet i Stockholms skärgård efter oljekatastrofen 1979.

Många ställer upp

Ni jägare som just nu gör det tunga jobbet kan nog räkna med avlösning när Jordbruksverket kallar.

Om och när det behövs fler frivilliga insatser i sökandet tror jag tusentals naturvänner av alla sorter ställer upp.

Samarbete ute i markerna mellan jägare och icke jägare kan som en bonus också leda till ökad förståelse för varandra i olika naturvårdsfrågor. 

Många givande samtal vankas när termosen kommer fram…

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.