Full pott och ett kråkrevir är tömt. Foto: Mikael Karlsson

Full pott och ett kråkrevir är tömt. Foto: Mikael Karlsson

Dags för kråkfångst – så gör du

För den som är intresserad av att hjälpa småviltet under häckningssäsongen så är fångst av revirkråkor en mycket effektiv metod.

Kråkan är en ökänd boplundrare som även kan var hård mot de mindre däggdjurens ungar. Mätningar har visat att hela 80 procent av kråkans födointag under häckningssäsongen utgörs av andra fåglars ägg. Revirkråkorna utgör således en stor belastning för småviltet inom reviret.

 

Kråkreviret

Kråkan bildar revir på vårvintern och ett tydligt tecken är när man ser kråkor som uppträder i par i samma område. I jordbruksbygd kan det vara riktigt tätt mellan reviren, och revirstorleken är mellan 20-30 hektar. I skogslandskapet är det som regel större revir. Kråkan skyddar sitt revir effektivt mot sina artfränder och det är det fenomenet som den effektive viltvårdaren utnyttjar. Den absolut bästa tiden för att fånga revirkråkor i norra Sverige är under april månad. Populära revir blir fort anspråkstagna (dag/dagar) av nya kråkpar vilket gör att man ofta kan fånga fler kråkpar i samma revir.

 

Fällor

Det finns olika varianter på kråkfällor men Trolle-Ljungbyfällan (Naturvårdsverkets beteckning L 84) är en personlig favorit. Fällan består av två fångstutrymmen samt ett utrymme för en levande lockfågel. Den är hyfsat lätt att transportera vilket är en förutsättning för effektiv fångst.

 

Taktik

Först gäller att lokalisera ett kråkrevir, ser man ett kråkpar som uppehåller sig i samma område under vårvintern så kan man vara ganska säker på att dessa håller revir i området. Den största utmaningen är att fånga den första kråkan vilket kan vara lite knivigt men det brukar kunna fungera om man arrangerar en liten soptipp vid fällan. Försök att skapa en bild som efterliknar en sönderriven soppåse i och i anslutning till fällan, detta ger en signal som är svår att motstå för kråkorna. Har man tur så fångar man båda kråkorna i reviret direkt, går inte båda i direkt så kan man med fördel flytta fällan till ett nytt revir och sedan återkomma till det revir där den första har tagits.

Den framgångsrike kråkjägaren jobbar väldigt aktivt med fällan och har ofta fler fällor igång. Ibland går det förvånansvärt snabbt att fånga revirkråkorna, det kan röra sig om mindre än en timme ibland. Man blir lite förvånad över hur den annars alltid så kloka kråkan förblindas av raseri mot sin artfrände och låter sig fångas. Lyckas man inte få i revirkråkorna på ett dygn så är det läge att flytta fällan inom reviret, ibland kan det räcka att flytta fällan 50 till 100 meter för att få revirkråkorna att gå i. Glöm inte kravet på att fällan ska vittjas minst en gång per dygn och en vittjning ska ske på kvällen.

 

Var hygglig med lockfågeln

Se till att lockfågeln har tak över huvudet och vindskydd samt bra tillgång till mat och vatten, byt lockfågel så ofta som det är möjligt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay