Frivilliga jägare letar döda vildsvin: ”Absolut nödvändigt och måste göras”

I lördags morse startade sökandet efter fler döda vildsvin i närheten av Fagersta där den fruktade afrikanska svinpesten slagit till. Svensk Jakt träffade några av de frivilliga jägare som ställer upp på det tuffa jobbet.

Terrängen här precis utanför Fagersta i Västmanland är bitvis svårforcerad; vi ser täta ungskogar och rejält kuperad terräng från bilfönstret. Sökandet blir inte precis enklare av att temperaturen frampå förmiddagen stiger till rena högsommarnivåer.

Förbjuden zon

Det är absolut förbjudet att som journalist eller övrig allmänhet gå in i skogen i det drabbade området. Afrikansk svinpest är en oerhört smittsam sjukdom, men är samtidigt helt ofarlig för människor och hundar.

Bara de 40-tal frivilliga jägare, som med kort varsel slutit upp för att delta i den första dagens sökande, får lämna vägarna och röra sig ute i naturen. Efter genomfört arbete råder stränga hygienkrav; använda stövlar, kängor och knivar måste desinfekteras eller tvättas noggrant hemma. Även de kläder sökpatrullerna burit ska tvättas eller läggas i bastun i minst 60 grader över natten.

Ett 40-tal frivilliga jägare sökte under lördagen igenom sina jaktmarker. Foto: Thomas B Andersson

Dämpad stämning

Vi får veta att dagens sökjobb sker jaktlagsvis, något som känns logiskt eftersom deltagarna då känner markerna bäst.

Stämningen bland jägarna är tydligt dämpad – risken är ju stor att all jakt blir omöjlig i områdena härikring under åratal framöver.

– Nu är det väl bara att ställa in bössan bland prydnadssakerna, lyder en av de mer galghumoristiska kommentarerna vi hör.

Utrustning, så som stövlar, måste rengöras noggrant. Foto: Thomas B Andersson

Anders Vikström, 55 år, och kompisen Pelle Ivansson, 60 år, är två av de jägare som blir kvar längst i skogen denna dag. De tillhör båda Hyppenbennings jaktlag där det första drabbade vildsvinet hittades. Anders och Pelle har kryssat genom sitt tilldelade område tillsammans med sin kopplade jämthund Allis.

Jobbet är ju inte trevligt precis, men är absolut nödvändigt och måste göras.

Anders Vikström

– Vi har hittat tre döda vildsvin. Jobbet är ju inte trevligt precis, men är absolut nödvändigt och måste göras. Jag låter inte min hund gå ända fram till kadavren, man känner ju ändå på lukten och ser på hunden när vi kommit tillräckligt nära.

– Det som har hänt här är jättetråkigt. Många jägare har ju bara tillgång till de här jaktmarkerna utanför Fagersta och måste väl i princip sluta jaga nu. Sedan är det ju lika sorgligt för allt annat friluftsfolk som sportfiskare, svampplockare och så vidare, säger Anders Vikström.

Han berättar att både han och hunden Allis ska genomgå strikt rengöring när de kommer hem. Hunden ska schamponeras ett par gånger och få sina tassar sprayade med rengöringssprit. Här ska inte spridas någon smitta till andra marker!

Foto: Thomas B Andersson

Riskavfall

Med sig ut i skogen har Anders och Pelle haft särskilda provtagningspåsar. Här läggs de vävnadsprover som tas från blodrika organ som mjälte och lever hos påträffade vildsvin. Går det ska man också försöka få ett blodprov. Om djuret legat länge och bara hud och ben finns kvar räcker det att ta med sig en bit lår- eller överarmsben i en plastpåse.

”Riskavfall”

Kadavren täcks därefter över med speciella plastsäckar, märkta med texten ”Riskavfall”. Kroppen tas senare om hand och bränns av personal från Jordbruksverket. Själva analysen av proverna från djuren görs på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

De döda vildsvinen har hittats i området kring avfallsstationen. Foto: Thomas B Andersson

Varför?

Ett givet diskussionsämne bland jägarna här är naturligtvis varför den afrikanska svinpesten plötsligt dök upp i Fagersta, mitt i centrala Mellansverige. Visst har man varit medveten om att sjukdomen skulle kunna komma in i landet men då har alla pratat om att detta skulle ske någonstans i anslutning till de stora hamnarna i Stockholmsområdet eller Skåne.

Allvarliga brister

De starkaste misstankarna riktas mot kommunens enda stora avfallsstation, Sänkmossen, som ligger alldeles intill de jaktmarker där de döda vildsvinen hittats. Tidigare har just denna sopstation kritiserats för allvarliga brister som att förvara bruna kompostpåsar från hushållen helt öppet på en betongplatta. Nu ska detta dock ha åtgärdats.

Något definitivt svar på smittkällans ursprung tror ingen att vi får.

Svenska Jägareförbundets jaktvårdskonsulent informerar jägarna. Foto: Thomas B Andersson

Fortsatt utfodring

När Lars Björk, jaktvårdskonsulent i Västmanland och samordnare av jaktlagens sökinsatser, pratar med de återvändande sökpatrullerna hör vi honom betona en viktig sak:

– Vi måste med alla medel försöka behålla vildsvinen i de drabbade områdena så att de inte vandrar ut och andra delar av landet smittas. Vår uppmaning är att man ska fortsätta utfodra vildsvinen vid åtlarna precis som vanligt. Upphör utfodringen plötsligt kan vildsvinen mycket väl börja söka sig till andra områden.

Lars Björk, jaktvårdskonsulent. Foto: Thomas B Andersson

Ersättning viktig

Lars Björk betonar en annan sak som måste få en skyndsam lösning:

– Den här första helgen har vi haft en fantastisk uppslutning av frivilliga jägare. Men det kommer inte att hålla särskilt länge. Jägarna har ju jobb och andra förpliktelser att sköta. Därför är det oerhört viktigt att frågan om ersättning får en snabb lösning.

Det är oerhört viktigt att frågan om ersättning får en snabb lösning.

Lars björk

När Svensk Jakt ställer frågan om ersättning till den ansvariga myndigheten, Jordbruksverket, får vi inget svar.

Insatschefen från Jordbruksverket, Robert ter Horst, säger att frågan är under beredning av myndighetens jurister och att någon bestämd tidpunkt för beslut inte kan ges för närvarande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev