Industriledaren Karl Hedin är mycket bekymrad när skogsbruk förbjuds inom ett område på 100.000 hektar, varifrån huvuddelen av råvarorna till hans sågverk hämtas. Foto: Jan Henricson

Karl Hedin: Smittskyddszon ett förödande slag mot skogsindustrin

Inom det stora skyddsområde som Jordbruksverket inrättade på torsdagen förbjuds all skoglig verksamhet, inklusive skogsbruk. Ett förödande slag mot skogsindustrin, enligt Karl Hedin som genom sitt företag AB Karl Hedin driver flera sågverk i området.

Inom smittskyddszonen äger AB Karl Hedin cirka 15 procent av skogsmarken. Utöver det levererar en stor del av övriga skogsägare timmer till företagets sågverk i Karbenning, Krylbo och Säter.

– Huvuddelen av våra råvaror kommer från området. Det här är jätteallvarligt. Man stänger våra industrier i två år, och det är tveksamt om det går att komma igång igen efter det. Även om vi kan fortsätta med minskad produktion är det mycket bekymmersamt, säger industriledaren Karl Hedin till Svensk Jakt.

Stoppad försörjning

Han bekymrar sig inte så mycket över att det inte går att jaga i området, även om det också är ett hårt slag mot många. Hotet mot industrier och arbetstillfällen är betydligt allvarligare.

– Jag får känslan av att myndigheterna handlar i panik. Man har suttit med en karta och dragit godtyckliga gränser utan att bekymra sig om att vi har för bygden viktiga företag inom området. Om man nu känner till att det finns företag här. Man kan i varje fall inte förstå hur råvaruförsörjningen till våra industrier fungerar, säger Karl Hedin.

Annan lösning

Han menar att det finns andra lösningar, som inte skulle slå så hårt och som innebär att smittan kan bekämpas effektivare.

Området som Jordbruksverket anger som smittad zon och där ingen skoglig verksamhet får bedrivas.

– Nu har man dragit upp gränser som inte går att skydda. Vildsvinen bryr sig inte om streck på en karta, säger han.

Hedin föreslår i stället att ett mindre område stängs av, så att eventuellt smittade vildsvin inte kan ta sig ut.

Längs järnväg

– Vildsvinen har med all sannolikhet smittats vid sitt bökande på soptippen utanför Fagersta där de också har hittats döda. Gör en avspärrning med en gräns längs landsvägen som har viltstängsel mellan Fagersta och Norberg. Sätt omgående, och då menar jag nu, upp ett elstängsel längs järnvägslinjen som inte är i bruk mellan Norberg och Snyten. Med undantag av någon kortare sträcka, som kan åtgärdas, begränsas området i övrigt av vatten. På det viset kan man hindra viruset att spridas, säger Karl Hedin.

Stora kostnader

Under hela torsdagen försökte Karl Hedin komma i kontakt med ansvariga myndigheter, utan att lyckas nå fram. Han har många frågor att ställa, och många synpunkter och råd att ge.

– Vi kan till exempel ha maskiner som går inne i området, och som inte får lämna det. Skulle de behöva flyttas går det att tvätta dem, för att minimera risken för att viruset sprids till andra områden.

– Jag har också frågor om vilken som tar kostnaden för denna nedstängning av en hel bygd. Ska vi som bor och verkar här betala för det, frågar sig Karl Hedin.

Samtliga artiklar om utbrottet av afrikansk svinpest hittar du här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev