När älgskyttebanan i Boden invigdes fick den godkänt av polisen. Fem år senare blev det underkänt. Kulfånget är för lågt, anser polisen och tar ingen hänsyn till berget bakom kulfånget. Foto: Lars-Henrik Andersson

Polisens besiktning av skjutbana: Först godkänt sedan underkänt

2019 invigde Bodens jaktskytteklubb en ny älgskyttebana. Polisen, som konsulterades innan bygget och som sedan gav den godkänt har nu tvärvänt. Vid ombesiktning konstaterades att kulfånget är för lågt. 

För fem år sedan byggde Bodens jaktskytteklubb en ny älgskyttebana. Innan dess hade klubben letat mark för bygget under många år, och när så klartecken gavs för bygget vid Gammelängsberget utanför Boden var lyckan stor bland jägarna. 2019 invigdes anläggningen. 

Förvånad

Den besiktigades och fick godkänt av polisens kontrollant. För några dagar sedan gjordes en ny besiktning, något som ska göras vart femte år.

Daniel Widman som är skjutbanechef blev minst sagt förvånad när polisens personal konstaterade att kulfånget var för lågt. 

– Märkligt, och polisen tog ingen hänsyn till att det ligger ett högt berg omedelbart bakom kulfånget. Vi måste höja kulfånget med nästan tre meter för att täcka eventuell rikoschett från övre kant av måltavla. Det är massvis med kubikmeter sand som behövs för att höja vallen så mycket, säger Daniel Widman.

Grunden till blinderingarna på älgskyttebanan är gjutna betongblock inklädda i trävirke. Den del som inte är klätt i virke har jaktskytteklubben lagt sand och gjord framför för att minska risken för rikoschett, men det tolkar polisen som en skjutvall. Underkänt även där.

– Vi hoppas och tror att vi löser det mesta med bland annat sponsring av material. Min bedömning är att vi rider ut stormen men jag tycker det är onödiga pengar att lägga ut. Jag kan tycka att polisen borde kunna göra avsteg när vi har ett stort berg direkt bakom kulfånget, säger Daniel Widman.

Väljer bort banor

Han menar att polisens tolkningar och stängningar av skjutbanor medför att jägare i stället kanske väljer att skjuta på andra platser, i grusgropar, sandtag och liknande.

– Vi hoppas nu att få hjälp med finansiering att höja kulfånget. Det handlar om betydande kostnader, säger Daniel Widman.

Han fortsätter:

– Vi byggde skjutbanan efter konstens alla regler. Vi tog till och med hjälp av polisen och frågade vad vi skulle tänka på under bygget. Den polis som sedan besiktigade banan gav den godkänt men nu gör polisen alltså en helt annan bedömning. Någonting är konstigt i systemet när andra poliser gör helt andra bedömningar.

Enligt besiktningsprotokollet ska kulfånget åtgärdas och anmälas till besiktningsman innan nytt tillstånd kan ges. Vid besiktningen konstaterade polisen att kulfånget inte var 50 centimeter djupt och luckert och ej heller fri från från vegetation.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev