Oliver Innala Hardelin är 12 år och har i somras tävlat i BD-cup i jaktskytte. I helgen var han med och visade jägarsporting i samband med invigningen av skytteanläggningen. Foto: Lars-Henrik Andersson

En 60-årig skyttedröm gick i uppfyllelse

I skogarna utanför Haparanda invigdes i helgen en stor jaktskytteanläggning. I tio års tid har jägare och skyttar arbetat för att förverkliga sin dröm. En dröm som egentligen tog sin början redan för 60 år sedan. Nu berättar eldsjälarna bakom projektet hur de fick allt att till sist gå i lås.

Det är en varm och solig förmiddag i augusti. Samtidigt som damlandslaget i fotboll spelar om bronsmedalj i VM, förbereder Bertil Segerlund invigningen av den stora skytteanläggningen i Vuonos skogar strax utanför Haparanda.

Stark skytterörelse

Här i Tornedalen har skyttetraditionen alltid varit stark. Kanske har det geografiska läget, gränsen mot Finland, på andra sidan Torne älv, där strider rasade under andra världskriget, gjort att befolkningen insett betydelsen av att vi ska kunna försvara oss, vårt land.

– Det här är egentligen en dröm sedan 1960 då man tog fram ritningar för en skytteanläggning i Vuono. Tänk att det tagit drygt 60 år att förverkliga detta. Det har varit en lång, krokig och även nu på slutet en gropig väg. Det fanns ett gemensamt intresse att utveckla den här platsen i Vuono, berättar Allan Fjellvind som arbetat som fritidschef vid Haparanda kommun.

Allians bildades

Sedan 1970-talet huserar Haparanda pistolskytteklubb på området. Där fanns även en 300-metersbana sedan tidigare.

För tio år sedan bildades Haparanda skytteallians. Ett möte hölls mellan jaktvårdskretsen, skyttar, Tullverket, kommunen och Polisen. Det gemensamma intresset var att utveckla anläggningen i Vuono och bygga jaktskyttebanor.

1/4

Allan Fjellvind är en av alla de Haparandabor som såg till att drömmen om en jaktskytteanläggning blev verklighet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Oscar Järvi tävlar i långhållsskytte för Haparanda skyttegille. Han har bland annat tävlat i VM. Foto: Lars-Henrik Andersson

Oliver Innala Hardelin testar sportingbanan i samband med invigningen av skytteanläggningen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Under invigningen fick besökare möjlighet att prova på hagelskytte. Foto: Lars-Henrik Andersson

Bertil Segerlund, ordförande i Haparanda skyttealliansen, berättar att allt började falla på plats när Fortifikationsverket sålde markområdet till kommunen som i sin tur gick in med 1,8 miljoner kronor under tre år.

– Projekteringen skulle bli kostsam att lägga ut på entreprenad. Därför gjorde vi den själva, säger Bertil Segerlund.

Sett mörkt ut

2016 var fastighetsbildningen klar och ett par år senare påbörjades markarbetena. 2019 göts betongplattorna till byggnaderna.

– Utan stöttning från kommunen hade vi inte kunnat genomföra det här projektet. Vi har dessutom ett bra samarbete med byborna i Vuono och Hemvärnet som är här och övningsskjuter.

Pistolklubben har fått en helt ny toppmodern byggnad.

– Egentligen är pistolskytteklubben pappa till hela den här anläggningen. Det har sett mörkt ut många gånger, men till slut fick vi till det, säger skytten Sven-Olof Brännström.

Bertil Segerlund är ordförande i Haparanda skytteallians som nu förverkligat en gammal dröm och byggt upp en jaktskytteanläggning till glädje för både jägare och sportskyttar. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Utan sponsring hade det nog inte gått i lås, inflikar Bertil Segerlund.

Han berättar att skyttealliansen haft många privata sponsorer som stöttat, med allt från material till byggjobb.

I skyttealliansen ingår Haparanda jaktvårdskrets, Haparanda skyttegille, Haparanda pistolskytteklubb och Hemvärnet.

Nu finns det på området, förutom pistolskytteanläggningen, en toppmodern älgskyttebana, 80 meter. En korthållsbana, 50 meter. En sportingbana för hagel. En harbana för jägarexamen. Möjlighet till banskytte på 100 till 300 meter.

Utveckla sportingen

– En stor fördel är att vi kan skjuta på alla banor samtidigt om vi vill, säger Bertil Segerlund när han visar Svensk Jakt runt på anläggningen.

– Vi ska köpa in en bättre harbana och björnbana. Tanken är också att utveckla sportinganläggningen.

– En förutsättning för att drömmen skulle bli verklighet var kommunens enhälliga beslut att satsa på den här anläggningen. Vi var på väg att ge upp många gånger och de ideella timmarna är jättemånga. Det här är nog ett de mest intressanta projekten under mina 40 år på Haparanda kommun, säger Allan Fjellvind strax innan den officiella invigningen.

Haparandas kommunalråd Nina Waara har precis skurit av bandet och invigt skyttealliansens skjutbanor utanför Vuono i Haparanda. Foto: Lars-Henrik Andersson

Haparandas kommunalråd Nina Waara har fått hedersuppdraget att skära av det symboliska bandet till Vuono skyttecenter. Jägarna och skyttar applåderar.

Samtidigt meddelar någon att Sverige tagit VM-brons i fotboll.

För jägarna i Haparanda med omnejd är drömmen om en jaktskytteanläggning förverkligad – en guldmedalj i deras ögon.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev