Debatt: ”Sju argument mot vargförekomsten”
När man studerar betraktares respektive brukares argument för och emot varg är det lätt att se att mycket okunskap råder, främst från betraktarsidan. Mycket kan sägas om detta rovdjur, nedan sju punkter som är mina funderingar kring vargen.
• Vargen river och skrämmer tamboskap.
• Den river även renar och förstör för samerna.
• Den tar jakthundar och stoppar på så sätt en tradition med löshundsjakt. Detta innebär även att det försvåras vid eftersök på trafikskadat vilt.
• Den river även sällskapshundar, både i skogen och på tomten vare sig hunden är kopplad eller inte.
• Den minskar viltstammarna, främst på älg, vilket innebär att vargen måste närma sig bebyggelse för att finna föda.
• Vargen är som art ett skyggt djur och ska inte behöva komma i kontakt med vare sig människa eller bebyggelse. Den ska befinna sig i Sveriges skogar. Men skogarna i Sverige räcker inte till åt dem alla och vi ser dem med jämna mellanrum i byar, samhällen och städer.
• Kostnaden för vargen genererar i ofantligt stora summor som skulle kunna läggas på någonting betydligt bättre såsom sjukvård eller liknande.
En uträkning
Ett argument som ofta kommer från vargvärnarna är att färre hundar dödas av varg än som dör i trafiken eller av vildsvin. Här kommer en liten uträkning, som jag sammanställt med siffror från 2009:
27 hundar dödades av varg detta år, det fanns då omkring 200 vargar, vilket innebär att var åttonde varg i snitt tog en hund. Om samma snittantal hundar skulle blivit påkörda av bilar det året, med 1,6 miljoner bilar i områdena där varg finns, hade cirka 200.000 hundar blivit påkörda samt flera tusen hade blivit dödade av gris. Så det argumentet är otroligt dåligt och icke hållbart anser jag.
Osäkra stängsel
Ett annat argument är att vi tamboskapsägare eller hundägare får skylla oss själva för att vi inte håller hundarna kopplade eller djuren väl stängslade.
För det första, det finns inget stängsel som till hundra procent säkrar tamboskapen mot varg.
De så kallade rovdjursavvisande stängslen, som bland annat länsstyrelsen, Viltskadecenter och Rovdjursföreningen rekommenderar, har vid upprepade tillfällen visat sig fungera dåligt.
2011 blev 22 får dödade av en varg i en hage med rovdjurssäkert staket runt om. Dessutom kostar uppsättningen av staketet mycket pengar, vilket inte alla har. Endast en liten del av de som ansöker om bidrag får pengar och de som lyckas med ansökan, får inte så det räcker till en fjärdedel av hagen. Dessutom måste staketen årligen underhållas, vilket ägaren själv får betala. Så att stängsla in djuren är inte lätt, och man kan ändå inte förlita sig på de dyra staketen.
Jakthundsraser hotas
För att skydda våra hundar är det enda alternativet att helt sluta med löshundsjakt samt hålla alla hundar på tomten kopplade, även om inte ens det alltid hjälper.
Med vargens utbredning slutar allt fler jägare att hålla jakthundar, och därmed med aveln. Det innebär att fler och fler jakthundsraser hotas, och kanske till och med försvinner helt.
Argumenten för varg är få, ärligt talat har jag inte hört något som får mig att inse att vargen på något sätt skulle bidra positivt för Sveriges natur.
Och hur den då kan prioriteras före samer, hästägare och jägare (för att nämna några) är för mig med många flera helt absurt. Någonting måste ske, Sverige klarar inte större vargstam!
Efter vårens föryngringar kommer populationen öka än mer. Hur ska det sluta?
Tobias Albinsson
Delta i debatten!
Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Delta i debatten
Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.