Debatt: ”Att bita i ett stålhagel innebär en allvarlig tandskada”

Skillnaden mellan att bita i ett stålhagel och ett blyhagel är dramatisk, där det förstnämnda riskerar att resultera i en allvarlig tandskada. Detta är ett problem som har belysts alldeles för lite.

Sedan den nya regeringen har backat helt från sitt vallöfte och trots allt infört EU:s kontroversiella blyhagelförbud var det mycket som skrevs i Svensk Jakt om hur man ska leva med det. Det har rapporterats om möjliga blyersättningar, ballistiska egenskaper av stålhagel, pipslitage, optimala laddningar, med mera.

Ingen lösning

I Svensk Jakt nummer 4/2023 kunde man läsa den lugnande artikeln ”Danskt stål biter”, där det inledningsvis nämns att ”…det enda problemet är att bita i haglen”.

Det var den enda gången som jag har noterat att man tagit upp det som i mina ögon faktiskt är det största problemet för oss fågeljägare. Och det finns ingen vidare diskussion i den artikeln om hur man löser problemet.

Dramatisk skillnad

Vi kan utan uppenbara svårigheter skjuta lerduvor med stålhagel och visst, vi kan även skjuta ripor med stål. Det är dock vanligt att man biter i ett hagel som sitter kvar i köttet. Något som är nästan omöjligt att undvika, förr eller senare händer det. 

Skillnaden mellan att bita i ett blyhagel eller i ett stålhagel är dramatisk. Att bita i ett stålhagel innebär sannolikt en allvarlig tandskada, vilket aldrig skulle ske om man biter i ett blyhagel.

Bössor och tänder

Den enda lösning som jag kan se är att enbart använda vismuthagel, som verkar vara betydligt mjukare än stålhagel. 

Vismut föreslogs också av Lars-Kristian Bergh i debattinlägget Stålhagel är inte nödvändigt. Han tänkte dock på gamla bössor. Jag tänker på våra tänder.

Det finns dock ett problem med vismuthagel också, nämligen att det är mycket skört. Det kan i praktiken innebära att vi kommer att äta ett vismutpuder inbakat i bröstfilén.

Det vore intressant att höra hur tandskadeproblemet diskuteras bland fågeljägarna och om det finns någon uppenbar lösning som jag inte har tänkt på.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget