11 sidor om blyhagelförbudet i Svensk Jakt nr 2-3

Hur ska jag göra med mina blyhagelpatroner? Kan jag använda min gamla hagelbössa? Frågorna är många när blyhagelförbudet träder i kraft den 16 februari. Därför har Svensk Jakt laddat upp med elva sidor om vad blyhagelförbudet innebär och hur man som jägare ska hantera det. Detta och mycket mer kan du läsa om när Svensk Jakt nummer 2-3 landar i våra prenumeranters brevlådor.

Med sin unika, dramatiska och kuperade miljö är Höga Kusten ett världskulturarv. Svensk Jakt tog rygg på ett älgjaktlag på Ulvön. Följ med till Bottenvikens pärla där både älgar och jägare lärt sig hantera den spektakulära miljön där älgstammen är sin egen.

 

– Som ni vet har vi en egen älgstam här ute på Ulvön. Det händer att det simmar hit några större älgtjurar, men korna är stationära, så därför ska vi vara rädda om dem, säger jaktledaren Sven-Ivar Markusson.

Även utöver det kommande blyhagelförbudet händer det mycket i jaktsverige. I nyhetsblocket berättar vi bland annat om vargjakten 2023, ändringar i jägarexamen, EU:s vapendirektiv, den kommande lodjursjakten, kritik mot fjälljaktsutredningen, riksdagens alla motioner om jakt och hundsjukdomen leptospiros som skördat offer på Gotland.

Jakten med löshund är inne på sista versen under jaktåret 2022/2023 när Svensk Jakt nummer 2-3 landar i brevlådan. Vi följer med på klövviltsjakt utanför Hjo i Västra Götaland där det visar sig att Per Hulmarker tilldelats ett riktigt händelserikt pass.

Avskjutningssiffrorna för det gångna jaktåret 2021/2022 är nu klara – och det visar sig att just avskjutningen av vildsvin och älg har fallit dramatiskt i Sverige. Speciellt för älgens del visar siffrorna tillsammans med observationssiffrorna under den gångna höstens jakt att det handlar om en älgstam i fritt fall.

– Älgstammen fortsätter rakt utför, säger biträdande riksjaktvårdskonsulent Anders Nilsson. Jag tror inte att vi har nått botten.

Även när det gäller avskjutning av övriga vilt är det generellt en minskning – de enda arter som ökat avskjutningen 2021/2022 jämfört med föregående jaktår är grågås, orre och fjällripa.

Våra jakthundar arbetar hårt för oss, ofta under kalla och blöta förhållanden. Genom att hjälpa våra fyrbenta jaktkamrater att hålla värmen kan vi öka deras prestationer. Svensk Jakt har testat åtta hundtäcken som ska skydda hunden, under rast eller efter jakten.

För att rädda fjällräv och fjällgås anlitar länsstyrelsen rävjaktsexperten Ulf Lindroth som skyddsjagar rödräv i Norrbottens fjällvärld. Vi tog rygg på Ulf i Arjeplogsfjällen.

I vår viltvårdsavdelning visar Bernt Karlsson hur man kan fånga mink vintertid med enkla medel. I nya numret av tidningen kan du läsa hur man bygger ett snöskydd för minkfällan samt hur man anlägger en isåtel med minkbete.

Som tidigare nämnts handlar Vapen & skytte om blyhagelförbudet i praktiken. Alternativa hagelpatroner i stål, volfram/tungsten, polytungsten, vismut/bismuth, koppar och tenn resonerar vi kring liksom kortare etiska skjutavstånd med stålhagel, rikoschetter, laddningar och trångborrningar och andra detaljer som jägare tvingas lära sig mer om på grund av blyhagelförbudet.

Även Vapenfrågor handlar om blyhagelförbudet där en av de stora frågorna för många jägare är: Kan jag fortsätta min gamla hagelbössa som inte är stålhagelgodkänd med den franska liljan?

Detta och mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 2-3/2023.

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev