Debatt: Jägareförbundet kritiserar Naturvårdsverkets beräkningsmodell

Naturvårdsverket får hård kritik av Jägareförbundet för sitt sätta att räkna på gynnsam bevarandestatus för bland annat lodjur. Foto (i hägn): Olle Olsson.

Svenska Jägareförbundet är starkt kritiskt till Naturvårdsverket sätt att beräkna referensvärden (gynnsam bevarandestatus) för stora rovdjur.

Naturvårdsverkets ställningstaganden för lodjur innebär att makten över svensk lodjursförvaltning kommer ligga i Bryssel och den adaptiva, regionala förvaltningen som riksdagen beslutat om inte kan komma till stånd.

Det vetenskapliga underlaget som ligger till grund för beräkning av hur många lodjur som krävs för att att uppnå minsta livskraftiga stam i Skandinavien innebär 210 lodjur. För att säkra genetiken krävs 700 lodjur i en sammanhängande population. Eftersom lodjur vandrar mellan Skandinavien och Finland är den totala populationen idag långt mycket större. Ändå föreslår Naturvårdsverket att det måste finnas minst 1.200 lodjur enbart i Sverige!

Bästa vetenskapliga underlaget
Vi ifrågasätter också hur man kunna fastställa referensvärden för björn, lo och järv medan man för varg inte lagt fram något värde trots att man för vargen har det bästa vetenskapliga underlaget.

Stora rovdjur är kontroversiella arter som påverkar många människors välbefinnande. Kostnaderna för de stora rovdjuren är mycket höga både för enskilda och samhället. Det ställer krav på öppenhet i de processer som leder fram till miniminivåer för rovdjurstammarna. Naturvårdsverkets rapportering av referensvärden visar att det yttersta ansvaret för rapporteringen inte kan ligga på myndighetsnivå.

Det finns inget vetenskapligt sätt att beräkna gynnsam bevarandestatus. Det är i grunden ett politiskt begrepp. Därför borde det också vara självklart att regeringen i den kommande propositionen anger referensvärden för alla de stora rovdjuren.

Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets Rovdjurråd
Bo Sköld, generelsekreterare för Svenska Jägareförbundet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev