Rikoschetter är en av flera risker med stålhagel. Foto: Kjell-Erik Moseid

Vapenexperten: Tre frågor om stålhagel

Premium

Svensk Jakts vapenexpert Filip Örnerkrans svarar på tre läsarfrågor om stålhagel.

Är det större risk för rikoschetter vid användning av stålhagel?

Svar: För mig som jägare med stående fågelhund, med jakt främst i stenig fjällmiljö, är säkerhetsfrågan min största oro. Stålhagel kan ge kraftiga rikoschetter vid träff i sten vilket riskerar liv och lem hos både mig, mina jaktkamrater och våra hundar.

Risken för en oavsiktlig skadskjutning på grund av rikoschetter i till exempel en ripkull blir också högre. Denna risk föreligger vid all jakt på marknära vilt.

Gnistbildning

Ytterligare ett orosmoment är den kraftiga gnistbildning som kan uppkomma vid träff i sten. Risken för att torrt gräs eller liknande antänds känns överhängande, men å andra sidan kanske just den risken är överdriven då jag aldrig hört talas om att detta har hänt i andra länder där stålhagel använts under många år.

Virkesskador

Vi riskerar också att få negativa effekter på jakten om skogsägare inte kan tillvarata virket på grund av att det sitter stålhagel i det. Här har mig veterligen inga tester utförts vilket gör att det är svårt att förutse eventuella effekter av användning av stålhagel i skog.

Sämre i kyla

En ytterligare problemställning för mig som Norrlandsjägare är att stålhagelammunition inte verkar finnas med dubbelbaskrut, vilket gör att skotteffekten försämras avsevärt när temperaturen kryper under nollan. Förhoppningsvis kommer här vettiga alternativ med tiden.

 

Stålhagel är förmodligen det enda ekonomiskt vettiga alternativet till bly. Foto: Lars-Henrik Andersson

Exploderar mitt vapen om jag skjuter stål?

Svar: En vanlig missuppfattning är att vapnet exploderar om man skjuter stål, men så är inte fallet.

Det som normalt inträffar med vapnet när det skjutits med fel typ av stålhagelpatroner – och/eller att vapnet inte justerats för användning av standardladdade stålhagelpatroner – är att vapnet blir glappt och att det blir en skottbula vid övergången till choken.

Rakräffling

I något fall som jag stött på, där förladdningen inte inneslutit haglen, har pipan rakräfflats av stålhaglen vilket naturligtvis ledde till att vapnet blev förstört.

Sannolikt är det så att även om ett icke stålhageltåligt vapen anpassats, och det endast skjuts standardladdade stålpatroner, kommer livslängden förmodligen bli kortare på grund av det något högre gastrycket.

 

Ett alternativ kan vara att börja ladda egna patroner. Foto: Vitali Bezverkhii / Mostphotos

Vad krävs för att använda min gamla hagelbössa med stålhagel?

Svar: Först och främst krävs kunskap. Du kan inte, som tidigare, ta vilken patron som helst i rätt kaliber och längd och stoppa i vapnet och skjuta. Du behöver veta vilka patroner som ditt vapen kan hantera och du behöver också använda olika patroner för olika jakter.

Du kanske dessutom måste acceptera att vapnet inte har riktigt lika lång livslängd som tidigare.

• Du behöver eventuellt låta brotscha om övergångskonan från patronläget till pipan så att den motsvarar CIP-normen. Främst gäller detta vapen tillverkade före 1982.

• Vapnets choke/choker får inte vara trängre än 1/2.

• Du behöver veta skillnaden mellan standardladdade och högeffektspatroner.

• Du behöver ha koll på vilken patron du kan använda till vad.

• Du behöver anpassa ditt sätt att tänka avseende avstånd och markförutsättningar vid jakt.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev