Innan det dras några avgörande slutsatser måste avskjutningen jämföras med älgobsen, för att försäkra sig om att det inte är jägarna som hållit inne med skotten. Foto: Roland Svensson

Avskjutningen rasar – konsulent om prognosen: ”Älgstam i fritt fall”

En älgstam i fritt fall. Så beskrivs resultatet av den prognos som Svenska Jägareförbundet tagit fram. Visar den sig stämma har avskjutningen på tio år minskat med nära 40.000 älgar – och når nu nya lägsta nivåer.

Daniel Ligné.

– Jag trodde inte att det var sant, så vi håller på att dubbelkolla den just nu. För prognosen säger strax under 60.000 älgar.

Det säger Svenska Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, när han berättar om antalet älgar som fällts i landet den gångna säsongen.

Jämföra med älgobs

Senast han tittade efter fanns det 57.000 inrapporterade skjutna älgar, men fortfarande återstår en del av rapporteringsperioden. Och innan det dras några avgörande slutsatser måste avskjutningen jämföras med älgobsen, för att försäkra sig om att det inte är jägarna som hållit inne med skotten.

Men Daniel Ligné menar att han under den gångna säsongen märkt av åt vilket håll det bär. Att älgarna fortsatt blir allt färre.

– Det är ingen tvekan, vi har märkt i mejlboxar, telefoner och ute i jaktlag, att nu har jägarna vaknat till. Jag tror nästan inte att någon som är med och jagar i dag har varit med om en sådan låg älgstam, säger han.

 

Allvarligt läge

Även Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, har reagerat på årets prognos. Enligt honom finns det skillnader i landet, men i stora delar är läget för älgstammen allvarligt.

Anders Nilsson.

– I Norrlandslänen och större delen av Svealand är bilden att det speglar en älgstam i fritt fall, i princip, säger Anders Nilsson och fortsätter:

– Det kommer att krävas en väldigt återhållsam jakt i de här delarna av landet, för att få till effekten att älgstammen ska kunna växa igen. Den avskjutning som man har bedrivit i år, på de flesta håll, leder till en nedgång i älgstammen.

Stor minskning

År 2020 sköts nästan 83.000 älgar. Förra året drygt 73.000. Visar sig årets prognos stämma är det en minskad avskjutning på omkring 10.000 till 15.000 älgar per år, de senaste åren.

 

Varför ser utvecklingen ut så här?

– Det finns många bidragande orsaker, men det är avtryckarfingrarna. Det är inget att hymla om, att jägarna har skjutit hårt. Säkert har de varit tvingade och pressade av markägare, så det har jag full förståelse för, säger Daniel Ligné.

Större betydelse

Målet på de flesta håll runt om i landet har varit att minska antalet älgar med syfte att minska betesskadorna. Men det har bevisligen inte fungerat, menar Daniel Ligné.

– Det vi har lärt oss på senare år är att älgstammen skulle minska för att betesskadorna skulle minska. Älgstammen har minskat, betesskadorna har inte det. Det finns åtminstone fem ganska färska forskningsartiklar som visar att hur man föryngrar skog har större betydelse för skadebilden än antalet älgar, säger han.

Ute i landet

Här läser du mer om hur det ser ut i din del av landet:

 

Norr

Älgjakten 2022 – Vikande avskjutningskurvor i norr

 

Mitt

Färre och sämre – oro för älgstammens framtid

 

Syd

Larmklockan ringer för älgstammen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev