Att dovhjortar trasslar in sina horn i elstängsel är inte ovanligt. Foto: Kenneth Schulze

Hängande elstaket en dödsfälla – så befriar du dovhjortar

Sannolikt sitter en dovhjort just nu, i denna stund, fast i ett elstaket någonstans i Sverige. Många dovhjortar går detta öde till mötes varje år. En del hittas döda. Andra avlivas, utmattade, efter en lång kamp i eltråd som trasslar in sig mer runt horn och hals för vare försök att komma loss.

En anledning till att så många dovhjortar fastnar i elstaket är formen på deras horn, där det finns många taggar som pekar både framåt och bakåt.
Ytterligare en bidragande orsak är att de många gånger väljer att gå under trådarna, i stället för att hoppa över, och till följd av det fastnar med någon tagg eller horndel.

 

Brunstperiod

Just nu är det brunstperiod för dovviltet, vilket innebär ökad rörlighet och stridigheter mellan handjur – vilket ytterligare ökar risken för att de ska fastna i löst hängande trådar.
Om du har staket på din jaktmark, ta då gärna för vana att se över hur spänt staketet är. Används det inte som hage kan det vara bra att plocka bort tråden under tiden som hagen står tom.

Det är viktigt att göra en bedömning av vilka risker som föreligger vid en eventuell avlivning – eller om det går att rädda djuret. Foto: Kenneth Schulze

Minst tre personer

Vad gör man då om man skulle hitta en hjort som sitter fast i ett staket?
Är hjorten död är det viktigt att kontakta markägare och jakträttsinnehavare. Om hjorten lever är det viktigt att göra en bedömning av vilka risker som föreligger vid en eventuell avlivning – eller om det går att rädda djuret.
När jag har varit med att befria hjortar har vi alltid varit minst tre personer. Det är viktigt att vara medveten om att hjorten i det här läget har panik, och kommer att försvara sig om den har möjlighet.

Emma Haddemo och Viktor Persson, Öknaskolan, står med ett bortsågat horn. Foto: Kenneth Schulze

Vänta till hjorten ligger

Jag närmar mig aldrig en hjort som står upp, utan väljer att agera först då den ramlar omkull. Det kommer en intrasslad hjort att göra då den försöker att fly. Då är det viktigt att fixera hjortens bakben, så att den känner att den inte kommer någonstans, samtidigt som en person håller ner hjortens framparti och horn. Den tredje personen kan då klippa bort och frilägga alla trådar runt hals och horn med en avbitartång.
Viktigt är att samtliga trådar klipps bort från horn och hals, annars är risken stor att hjorten fastnar någon annanstans.
Om jag fått bort tråden runt halsen och har möjlighet att såga av hornstången (givetvis ovanför rosenkransen) kan det många gånger vara att föredra, då det kan gå mycket snabbare än att klippa bort tråd som snurrat många varv runt skoveln.

 

Kenneth Schulze

Yrkeslärare Svenska Jägareförbundet, ansvarig viltmästarutbildningen, tidigare lärare på naturbruksgymnasiet Öknaskolan

Att tänka på

[caption id="attachment_190546" align="alignnone" width="5568"] Foto: Kenneth Schulze[/caption]

• Det är lämpligt att vara minst tre personer.

• Fixera bakbenen på den liggande hjorten och håll ner framparti och huvud.

• Använd avbitartång för att klippa rent och avlägsna trådar som ligger runt halsen.

• Klipp loss trådar som sitter runt hornen.

• Om det är nödvändigt för att skynda på hanteringen (och möjligt att genomföra): Såga av hornstången med en grensåg eller bågfil (givetvis ovanför rosenstocken).

• När alla trådar är avklippta och avlägsnade är det viktigt att alla är beredda och släpper greppet om hjorten samtidigt.

• Se till att hjorten ges möjlighet att få en fri väg att retirera på.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev