Inget arbetsmiljöansvar eller försäkringar – ordförande svarar på eftersökskritik
PremiumPolismyndigheten har inget arbetsmiljöansvar för eftersöksjägarna de skickar ut på uppdrag. Inte heller finns det någon försäkring som täcker eventuella skador. Händer det något är det upp till jägaren själv att ha försäkringar som täcker det inträffade.
Det slår polisen och Nationella viltolycksrådets ordförande, Jonas Hysing, fast.
I Sverige finns det omkring 5.000 eftersöksjägare som utför uppdrag genom Nationella viltolycksrådet, NVR. Ungefär var nionde minut skickas en jägare ut till en viltolycka, på uppdrag av Polismyndigheten.
En vanlig missuppfattning verkar dock vara, enligt såväl Polismyndighetens ena skyddsombud som NVR:s ordförande, att eftersöksjägarna vilar under myndighetens arbetsmiljöansvar och försäkringar.
Så är inte fallet.
– Polismyndigheten har gjort en rättsutredning kring arbetsmiljöansvar för uppdragstagare, det vill säga för de som inte är anställda. Det står helt klart att polismyndigheten har tolkat det som att man inte har ett arbetsmiljöansvar om man inte har ett anställningsförhållande, säger polisen Jonas Hysing som är ordförande i NVR.
Polisen tar skyddsansvar
Det handlar däremot inte om att myndigheten står utan ansvar, förklarar han. Eter att ha omtolkat arbetsmiljöansvaret har Polisen tagit på sig ett så kallat skyddsansvar i stället.
Vad är skillnaden på arbetsmiljö- och skyddsansvar?
– Framför allt att det är jättesvårt att jobba på samma sätt om man inte är anställd. Har man människor anställda kan man jobba systematiskt med arbetsmiljöansvaret, på ett annat sätt än med dem som genomför uppdrag för polismyndighetens räkning.
I Svensk Jakts intervju med Polismyndighetens skyddsombud i region väst, Robert Tkalcic, påpekar han att en stor del av arbetsmiljöansvaret handlar om att arbeta förebyggande och på så sätt minimera risken för olyckor.
Eftersöksjägare utbildas
Med skyddsansvaret råder i princip samma förutsättningar, enligt Jonas Hysing.
– Vi jobbar egentligen på samma sätt. Vi försöker se till att det finns en tillräckligt bra utbildning för sådant som skiljer sig från vanlig jakt, som vid eftersöksjakt där det specifikt handlar om arbete vid väg. Och i förekommande fall även utrustning för att kunna utföra uppdraget.
– Om det skulle ske något vid arbetet vid väg behöver vi naturligtvis följa upp det, men det kommer nog främst att vara de olika jägareförbunden som samlar ihop det och i så fall meddelar oss.
Ser du något problem med att Polismyndigheten inte har ett arbetsmiljöansvar?
– Nej, jag ser inte att vi kommer att göra på något annat sätt än vad vi hittills har gjort. I sak ser jag inte att det kommer att ändra sig, mer än att vi rett ut om det är ett arbetsmiljöansvar eller skyddsansvar, säger Jonas Hysing.
Skillnad på anställda
I Polismyndighetens utredning framkommer att det inte föreligger något arbetsmiljöansvar när det inte finns något anställningsförhållande. Detta i sin tur gör att det ansvaret läggs över på den enskilde jägaren även vad gäller försäkringar.
– Nu kan det vara så att det finns detaljer som jag inte kan, men i huvudsak är det som för vilken uppdragstagare som helst. Det vill säga att man får se över sin försäkring och se till att man är försäkrad.
Tror du inte att det finns en ganska spridd uppfattning om att det finns ett skydd genom er?
– Jag tror att det funnits en sådan uppfattning, som tyvärr har varit formellt och juridiskt fel. Man kan inte förvänta sig att man har anställdas förmåner om man inte är anställd. Det går inte, speciellt inte hos en statlig myndighet, säger Jonas Hysing.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.