Michael Mårtensson trodde knappt sina ögon när han kom ut till olycksplatsen och älgen sprang runt inne i släpvagnen. Foto: Privat

Michaels oväntade eftersök – älg i släpvagn: ”Sprang runt inne i vagnen”

Premium

Den tio kilometer långa vägsträckan är välkänd för eftersöksjägaren Michael Mårtensson. Bara den här vintern har han letat och avlivat ett antal älgar – men aldrig har han varit på ett uppdrag som det senaste.
– När jag kom till platsen var det som att åskan gick. Hela bilen och vagnen stod och gungade, säger han.

Michael Mårtensson har varit aktiv som eftersöksjägare i norra Jämtland under många år, och därför är E45 utanför Hoting kända marker för honom.
– Det här var den fjärde älgen jag fick avliva och det är sju eller åtta påkörningar på samma sträcka, säger Michael Mårtensson om vinterns vandringsälgar som ska passera vägen just där.

Väldigt udda

Så sent som för bara några dagar sedan stod han till midjan med snö efter ett lyckat eftersök. Men söndagens platsbesök sätter han högst upp på listan över kluriga situationer.
– Polisen ringde, och oftast säger de ju bara att man har ett eftersök. Men här sa han på en gång att ”jag har ett väldigt udda platsbesök för dig”, berättar Michael Mårtensson.
Van vid eftersök skapade han sig fort en bild av en död eller allvarligt skadad älg, på vägen eller i diken. Men icke.

 

Älgen flög in genom kåpan och blev instängd i släpvagnen. Foto: Privat

Levande i släpvagnen

Det visade sig att älgkvigan först kolliderat med bakdörren på bilen. Därefter hade den, som Michael Mårtensson föreställer sig, slagit runt i luften och med ändan före flugit in i den efterföljande släpvagnen med metallkåpa.
– Jag trodde att den skulle ligga inne i vagnen, men vara vid liv. Men när jag kom till platsen var det som att åskan gick. Hela bilen och vagnen stod och gungade. Det small jävlar i mig och jag tänkte bara ”hur ska detta gå till?”.
– Den stod på alla fyra benen och sprang runt inne i vagnen, berättar Michael Mårtensson.

Svårt läge

Michael Mårtensson. Foto: Privat

Snart fick han klart för sig att personerna i bilen, som klarat sig oskadda, var på väg hem efter jul- och nyårsfirande. I släpvagnen fanns därför, förutom den stressade älgen, såväl sopor som en barnvagn.
Plåten där älgen passerat in i släpvagnen hade vikt ut sig igen, och hålet var inte bredare än en decimeter, vilket gjorde det svårt att få ordentlig översyn inne i släpvagnen.
– Med 15 grader kallt och en stressad älg som sprang runt och flåsade inne i släpet kan du ju bara tänka dig hur dåligt man såg. Jag fick bara någon skymt ibland, för det var så rökigt där inne.
– Föraren undrade flera gånger hur det gick med barnvagnen. Jag sa att ”som det låter där inne tror jag inte att det går bra”.

Skadat ben

Eftersom älgen rörde sig på alla fyra ben hade Michael Mårtensson först en tanke på att älgen kanske, mirakulöst nog, hade klarat sig utan skador. Men efter en stund kunde han konstatera att älgen fått en större skada i det ena låret.
– Det är nästan det mest komplicerade eftersöket, eller platsbesöket, som jag varit på. Jag behövde ju inte leta efter älgen, men innan jag lyckades avfånga den var det lite komplicerat.
– Jag sa till föraren att jag aldrig varit med om det här tidigare. Det hade inte föraren heller, och det kunde jag förstå, säger Michael Mårtensson och skrattar.

Avfångade älgen

Efter en stunds väntan anslöt flera personer till olycksplatsen, vilka fick placera sig längre bort på vägsträckan för att hålla koll på eventuell trafik.
Samtidigt lade den vane eftersöksjägaren Michael Mårtensson upp en plan för hur ett skott skulle kunna avlossas genom det decimeterstora hålet, på en rörlig älg – och samtidigt ha kulfång.
– Jag sa till föraren att kåpan nog fick räknas som förbrukad, och att man kanske fick räkna med att det kunde bli ett kulhål också.

 

Med tanke på älgens rörlighet och det rådande snöläge ville Michael Mårtensson inte chansa på att släppa ut älgen för att avfånga den. Situationen hade kunnat bli än svårare då, tror han. Foto: Privat

Inga personskador

Utan effekt från den första kulan avlossades snart en till, och älgen föll död inne i släpvagnen. Precis enligt planen stannade kulorna i det grova träet som använts som uppkörningsramp och tillfälligt agerat kulfång.
Tack och lov kom ingen person till fysisk skada vid olyckan. Dock blev bildörren bucklig, släpvagnskåpan fick hälsa hem och älgen somna in.
Men hur gick det då med barnvagnen?
– Nja… den låg på sidan där inne och var ganska blodig, säger Michael Mårtensson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev