Ingen har lyssnat på varningarna – nu hotar en fullskalig kris
PremiumUtanför Gävleborgskusten svälter sälarna ihjäl och kustfiskare planerar att avveckla sina verksamheter. Den gemensamma nämnaren för dem båda är bristen på strömming.
– Det här påverkar hela ekosystemet. Det ser man bland annat på sälens dåliga hälsostatus, för den svälter helt enkelt, säger Karl Gullberg på Länsstyrelsen Gävleborg.
Trots varningssignaler från såväl jägare som yrkesfiskare och myndighetspersoner har åtgärderna lyst med sin frånvaro. Den storskaliga industritrålningen har fortsatt år efter år, trots att mängden strömming och sill minskat längs kusten.
Kritiskt läge
Nu är läget kritiskt, menar länsfiskekonsulent Karl Gullberg.
– Jag har dragit slutsatsen, och länsstyrelsen har tagit den slutsatsen, att det storskaliga industrifisket tar bort en av de viktigaste födokällorna för säl och det är den storväxta strömmingen.
I sin yrkesroll har han kontakt med kustfiskarna som även de upplever en kris, menar Karl Gullberg.
– De går på knäna och flera kommer att sluta att fiska nu, säger de. Om det inte sker någon snabb förändring har de ingen möjlighet att få en viktig del av sin inkomst, som är från strömmingsfisket.
Ingen lyssnar
Det hörs en tydlig frustration i Karl Gullbergs röst när han får frågan om varför ingen ansvarig politiker lyssnat på varningssignalerna – varken från privatpersoner, yrkesfiskare eller myndighetspersoner som han själv.
– Det är bedrövligt. Det är extremt tråkigt, men så har det varit. Det är väldigt svårt att förstå att ingen lyssnat eller sett alla varningssignaler och bara fortsatt som vanligt.
Om du kunde säga något till dem nu, vad skulle det vara?
– Att det här är akut. Att vi snabbt måste få en förändring, helst i går.
Han anser dock att det redan nu är relativt troligt att en kris stundar, om inte industritrålarnas strömmings- och sillkvoter i Bottenhavet snabbt blir lägre. Annars befarar han att krisen kan vara för evigt och påpekar att fiskebestånd tidigare har kraschat.
Halvera lägre nivån
För att undvika detta anser han och länsstyrelsen att det inte går att nöja sig med de föreslagna lägre kvoterna för industritrålarna.
– Vi måste halvera den lägre nivån för att det ska bli hållbart – eller stoppa industrifisket helt och hållet.
Om kraschen kommer, vad innebär det?
– När strömmingen försvinner tar spiggen över. Den kommer att göra så att det blir mindre sik, gädda och abborre genom att äta ynglen av dem. Så det är inte bara strömmingen som påverkas, det är fyra eller fem viktiga arter till, säger Karl Gullberg.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.