Har du jagat gråsäl och lämnat kroppen för destruktion kan du få bidrag från länsstyrelsen i Gävleborg. Foto: Niklas Liljebäck

Bidrag för destruktion av gråsäl

Om du lämnat en skjuten gråsäl för destruktion istället för att ta hand om den, kan du få bidrag för kostnaden. Åtminstone om du jagat i Gävleborg, men beslutet väntas gälla i alla län med säljakt.

När frysen är fylld och handeln med sälprodukter förbjuden kan det vara svårt att motivera fortsatt jakt. Dessutom kostar det pengar att lämna sälar för destruktion.

Men nu finns det bidrag att söka.

 

Dyrt att elda säl

Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat att lämna bidrag för hanteringskostnader till den som jagat gråsäl och fått den destruerad under 2021. Pengarna finns i en pott om 3 miljoner kronor som Havs- och vattenmyndigheten avsatt för projektet ”Hanteringskostnader av gråsälar som fällts med stöd av beslut från Naturvårdsverket avseende skyddsjakt och licensjakt”, och ska fördelas mellan kustlänens säljägare.

Ansökan ska vara hos länsstyrelsen senast den 10 oktober.

 

Förseningar

– Det är kort om tid att ansöka om bidrag i år på grund av förseningar i processen, vilket beror på att det varit oklart hur bidraget ska hanteras och fördelas, säger Elina Eriksson, handläggare på enheten för vilt hos länsstyrelsen Gävleborg i ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev