Anna-Carin Westling är en flitig säljägare. Hon har larmat myndigheterna i flera år, men nu är läget värre än någonsin. Foto: Kristoffer Pettersson

Larm till myndigheterna: Sälarna svälter ihjäl

Sälarna längs Gävleborgskusten svälter ihjäl. Samtidigt försvåras jakten av ett stelbent regelverk och djupa vatten. Det anser säljägaren Anna-Carin Westling från Hudiksvall.
– Det här är djurplågeri och ändå stoppar de inte industritrålningen här ute, säger hon.

Sedan 2015 har Anna-Carin Westling varit en flitig säljägare. Hon livnär sig numera genom att bland annat guida jägare, bereda skinn och hålla utbildningar.

Hur det blir framöver är hon däremot osäker på, eftersom sälstammen i området mår allt sämre.

Ingen har lyssnat på varningarna – nu hotar en fullskalig kris

– Sedan den 20 april i år har jag inte skjutit en enda säl som varit välmående. Den jag sköt nu var i alla fall inte undernärd, det blev jag glad för, säger hon och fortsätter:

– Ändå så har den ju inte ens tre centimeter fett. Jag vill att de har fyra eller fem nu, säger hon och påpekar att sälarna i området hade mellan sju och nio centimeter fett år 2017.

 

Mager säl utan något fett på kroppen. Foto: Filip Örnerkrans

Brist på strömming

Den dåliga konditionen kopplar hon direkt samman med den låga förekomsten av strömming. För i samma veva som sälarnas hälsa dalade minskade även yrkesfiskarnas fångster.

– Kustfiskarna gick från 18 till 7 ton i fångst. I år har de inte ens fått tre ton, säger Anna-Carin Westling, som för bara något år sedan kunde skjuta sälar från fiskebåten i syfte att skydda fångsten.

 

Jakt i reservat

Även om hon har larmat myndigheterna i flera år är läget nu värre än någonsin, hävdar hon. För att råda bot på problematiken måste strömmingen återhämta sig, genom att industritrålningen stoppas.

Dessutom vill Anna-Carin Westling att myndigheterna tillåter jakt i sälreservaten, där hundratals sälar ligger.

– Man åker in och skjuter det som ska skjutas och man tar upp alla sälar därifrån.

Antingen får man ansöka om att få jaga där eller så får myndigheterna leja jägare eller något – men det måste vara seriöst.

 

Inga kobbar

Anledningen till att hon vill jaga djuren i reservaten är att sälarna nu måste söka föda längre ut i havet, där de inte går att jaga på samma sätt som på grundare vatten.

– Säl finns det, men de ligger på sälreservatet och simmar bara rätt ut i havet när de söker föda. Där ute finns inga kobbar och jag kan inte skjuta dem från båt längre, för de är så smala att de bara sjunker, säger Anna-Carin Westling och konstaterar att maten inte räcker.

– Strömmingen är ungefär som en tändare i storlek. Om sälarna ska äta mellan fem och tio kilo per dag gör de av med mer energi än vad de får i sig.

 

”Strömmingen är som en tändare i storlek.” Foto: Anna-Carin Westling

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev