Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné betonar vikten av etik under björnjakten. Foto: Privat

Riksjaktvårdskonsulenten om etik under björnjakt

Premium

Inför den stundande björnjakten är många småviltsjägare och ortsbor i björnlänen fundersamma över hur vissa björnjägare jagar. Bilar åker överallt, och ibland i hög fart på de smala grusvägarna. Man ser också bilar som åker runt hela nätterna för att hitta spår av björn.

Björnjakten är en prestigefylld jakt för många, och får man tag på en björn så glömmer allt för många att det finns regler för hur jakten ska bedrivas. Bilar används för att genskjuta hund och drevdjur. Har man skjutit en björn och besiktningsmannen misstänker att allt inte gått efter regelboken kan man bli utsatt för en utredning, med mycket tråkiga påföljder. Varje år händer det att jägare blir utredda av polis efter anmälningar om olaga jakt efter björn.

 

Viktig fråga

Tyvärr skadar det också alla andra björnjägare i landet.

Daniel Ligné arbetar som riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet. Han ger här sin syn på frågan om etiken under björnjakten i Sverige.

 

• Hur ser man i Jägareförbundet på att det används bil under många björnjakter?

Daniel Ligné.

– Det har talats om bilanvändning vid främst björnjakt i minst 10 år, även om vi vet att det förekommer även vid andra jaktformer där man med hjälp av moderna pejlar och bil genskjuter vilt. Ingen vet idag hur vanligt det är och jag tror de flesta besiktningsmän gör sitt yttersta för att stävja problemet om de misstänker något vid besiktning av skjuten björn, säger Daniel Ligné.

– Det Jägareförbundet kan göra är att utbilda och informera. Vi har jobbat hårt med denna fråga för att få jägarna att förstå att vi jagar med frihet under ansvar. Varje björnjägare måste inse att just deras snedsteg kan få konsekvenser för hela den svenska jägarkåren.

 

• Förstår inte jägarna att det är brottsligt att genskjuta björn och hundar med bil?

– Jag är övertygad om att den absoluta majoriteten förstår detta. Jag tror att det med de tilldelningar som varit inser många jägare att björnjakten i just deras län kommer vara högst några dagar. Får man då upp en björn som är den enda chans man får i år så kan några lockas till att bryta mot lagen i stundens hetta.

 

• I Jämtland har det blivit en ökad tilldelning på 220 björnar som kanske lugnar ner själva björnjakten?

– Jag är övertygad om det! Vi ser nu rimligare tilldelningar i flera län, vilket jag tror och hoppas skapar mer sans och balans i björnjakten. Vi ska också komma ihåg att björnjakt är en väldigt ny jaktform i Sverige. Det tar tid att skapa en jaktkultur och några hundgenerationer att avla fram lämpliga hundar. Ofta ser man sig omkring utomlands för att lära, i länder som har en helt annan jakttradition och jaktetik än vad vi har. Vad gäller till exempel bilanvändning i jakten så är det vi i Norden som är annorlunda – som inte får använda bil… Då blir det ibland fel. Vi har exakt samma problem, men också positiva utveckling i vildsvinsjakten, som kom ungefär samtidigt som björnjakten.

 

• Eftersom information inte verkar hjälpa undrar ju många hur man ska få bukt med hetsen kring björnjakten?

– Jag tror vi måste bli fler som säger ifrån när det gått över styr. Jag minns när jag var ung och följde farsan till skjutbanan. Inte en hagelbössa var bruten och inget slutstycke var utdraget. ”Det kunde komma skit i mekanismen”… Idag tar du dig inte en meter på skjutbanan eller i närheten av korvbrasan utan att någon vänligt men bestämt ber dig bryta bössan eller dra ut slutstycket. Exakt det kollektiva trycket behöver vi vad gäller hundanvändning i stort och även avarter som bilkörning i samband med jakt. Jägareförbundet kan informera allt vad vi orkar, men det är de som är med när det går tokigt som måste våga säga ifrån – för allas vår jakt i framtiden.

 

• Många stövarjägare vågar inte släppa sina stövare den 21 augusti på grund av björnjakten, eftersom hararna under hösten gärna springer på grusvägarna. Har du något råd åt dem?

– Är det så är det sorgligt. Vi har enorma skogar i norra halvan av landet och kan vi inte ta ömsesidiga hänsyn så att alla får plats, inklusive bär- och svampplockare, har det gått snett och man bör ta en dialog inom viltvårdsområdet eller jaktområdet. Så ska det inte behöva vara! Jag tycker också markägarna, framför allt de stora skogsbolagen, ska vara extremt tydliga med hur man vill att det jagas till exempel björn på deras marker. Vilket jag tycker att man varit de senaste åren i vissa områden.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev