Jakten på lodjur bygger till stor del på spårningsjakt i snö, och utan snö är det minst sagt svårt att ha en effektiv och riktad jakt på lodjur.

Utan snö är det minst sagt svårt att ha en effektiv och riktad jakt på lodjur. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Kritik mot lojakt i mars: ”Varför så krångligt som möjligt?”

Varför ska lodjuren jagas i mars? Mitt under lodjurens brunst och dessutom med överhängande risk för att brist på snö omöjliggör jakten och därmed förvaltningen.
Det frågar sig Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen.

Licensjakten på lodjur inleddes i dag, den 1 mars. Totalt får 125 lodjur fällas i landet och jakten får bedrivas i tolv olika län.

I Syd- och Mellansverige sträcker sig jakttiden till och med den 31 mars. I norr får lodjuren jagas till och med den 15 april.

 

Snöbrist

Men jakten är i nuläget näst intill omöjlig att genomföra. Detta eftersom det råder brist på snö i stora delar av landet. Jakten på lodjur bygger till stor del på spårningsjakt i snö, och utan snö är det minst sagt svårt att ha en effektiv och riktad jakt på lodjur.

Naturvårdsverket: Myndigheternas arbetsbelastning ska styra jakttiden för lodjur

Gunnar Glöersen.

Det är långt ifrån unikt att snön lyser med sin frånvaro i mars månad i de södra och mellersta delarna av landet. Och det är bland annat därför som Jägareförbundet länge arbetat för att flytta jakttiden på lodjur från mars till februari i den södra halvan av landet.

– Vi har inte lodjursjakt bara för att jägarna ska få jaga lodjur. Vi jagar eftersom vi vill komma till rätta med ett problem, alltså att begränsa de skador som lodjuren gör, samt öka acceptansen för lodjur, påminner Gunnar Glöersen.

 

Minskad acceptans

Trots att jakten är en del för att uppnå ökad acceptans för lodjur varnar han för att den sena jaktstarten istället leder till minskad acceptans.

Jakttiden på lodjur delar landets länsstyrelser

– Väldigt mycket i rovdjursförvaltningen handlar om en misstro mot myndigheter och när Naturvårdsverket lägger lodjursjakten under en period på året då jakten inte går att genomföra riskerar man det omvända förhållandet. Alltså att man uppfattar att myndigheten gör allt i sin makt för att försvåra genomförandet av jakten, säger Gunnar Glöersen.

– I Norge inleds lodjursjakten 1 februari och i Finland den 1 december. Varför ska det vara så krångligt som möjligt att förvalta lodjur i Sverige, fortsätter Gunnar Glöersen.

 

Förslag om flyttad jakt

Så sent som i maj föreslog Naturvårdsverket att lodjursjakten flyttas från mars till februari i de södra och mellersta delarna av landet. Förslaget innebar då en tvärvändning från det första förslaget som Naturvårdsverket gav där myndigheten istället ville att lodjursjakten skulle inledas den 1 mars.
Men än så länge har jakttiden inte ändrats.

Därför har jakttiden på lodjur inte ändrats

– Naturvårdsverket bearbetar inkomna remissvar på bland annat det nya förslaget om ändrad jakttid för lodjur och kommer revidera föreskriften under 2022, förklarade Lisa Svensson, handläggare på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet, i en tidigare intervju med Svensk Jakt.

 

Forskaren: ”En värderingsfråga”

Henrik Andrén är landets ledande lodjursforskare. Han menar att jakttiden på lodjur är en värderingsfråga där forskningen inte kan vägleda.

– Lodjursungarna lämnar sin mamma i februari och det tolkar vi som att de då klarar sig själva. Angående jakt i mars har vi ingen kunskap om att jakten stör lodjurens brunst. Jakttiden på lodjur är en värderingsfråga, säger Henrik Andrén.

Jakttid på lodjur i grannländerna

Norge
1 februari–31 mars.

Finland
Inom renskötselområdet: 1 oktober–28 februari (med undantag av hona som åtföljs av unge yngre än ett år).
Övriga landet: 1 december–28 februari (med undantag av hona som åtföljs av unge yngre än ett år).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev