Jägare som besöker några jaktstigar under våren och sommaren får en utmärkt träning inför jaktsäsongen. Foto: Jan Henricson

Jaktstigsarrangör välkomnar jägarna tillbaka

Premium

Efter två års uppehåll är jaktstigarna tillbaka i vår. En av de arrangörer som med glädje ser fram mot att hälsa träningssugna jägare välkomna tillbaka är Conny Svärd, som arbetar med stigen som arrangeras på Västbo skyttecentrum i Gislaved.

För några dagar sedan berättade Svenskjakt.se att Jägareförbundet beslutat att genomföra Norma cup och Norma jägarduvan under 2022. Såvida inte pandemin tar nya tag, vill säga.

– Det ska vi väl inte tro. Nu ser vi fram emot att jägarna ska komma ut på jaktstigarna igen. Bättre träning för jägare som jagar markvilt kan man inte tänka sig, säger Conny Svärd i Anderstorp.

Han är en i den trojka som håller i trådarna för den uppskattade och traditionsrika jaktstig som den 1 maj varje år arrangeras av Anderstorps och Gislaveds jaktvårdsföreningar.

 

Fina priser

– Vi har genomfört stigen i över 50 år vid det här laget. Uppehållet under de här två pandemiåren har inte varit roligt, men nu känns det väldigt bra att komma igång igen, säger Conny Svärd som berättar att det kan komma upp mot 300 skyttar till den uppskattade jaktstigen.

Conny Svärd sticker inte under stol med att tävlandet är en viktig del i jaktstigarna. Ett fint prisbord kan locka många.

– Vi har ju i våra trakter fördelen att ha många företag som månar om bygden, så det brukar gå bra att få sponsorer som skänker fina priser. Förstapriserna är alltid penningpriser, segraren i varje klass vinner 1.000 kronor.

 

Jaktstigsarrangören Conny Svärd är mycket glad för att jaktstigarna kan öppna igen. Foto: Privat

Utmärkt träning

Men alla priser till trots är det träningen som jaktstigarna ger Conny Svärd främst framhåller.

– För jägare som jagar markmål finns det ingen bättre träning, den är outstanding. För de som tagit jägarexamen borde det ingå att åka och skjuta på minst tre jaktstigar efter att de avlagt proven. Där får man träning i att hantera bössan, att lägga an på ett bra sätt, att osäkra när man riktar vapnet mot målet och att skjuta vid rätt tillfälle.

– Utöver det är jaktstigsskyttet mycket roligt. Man träffar många jägare och kan knyta nya kontakter. Hur värdefullt kan inte det vara för en nybliven jägare som kanske saknar jaktmarker, frågar Conny Svärd.

 

Bra intäkter

Jaktstigarna betyder också mycket för många jaktskytteklubbars ekonomi. För arrangörerna i Gislaved och Anderstorp bidrar det till exempel till att man kan hålla igång ungdomsverksamheten.

– Tyvärr har många jaktstigar lagts ner på senare år. I Halland till exempel ordnades en mängd stigar tidigare, och nu tror jag bara att det är en kvar. Det är lite svårt att förstå, eftersom stigarna ger så bra intäkter till föreningarna, säger Conny Svärd.

 

Många funktionärer

Han är också orolig för att det inte lika många jaktstigar kommer att genomföras i år, som året före pandemin.

– Nej, jag tror inte det. Att arrangera en jaktstig är en ganska stor apparat. Vi har ett 60-tal funktionärer för att allt ska flyta. Dessutom har stormarna ställt till det med många vindfällen som kan ha skadat stationerna på många banor, och då blir det mycket arbete med att återställa dem, säger Conny Svärd.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev