lördag 25 maj

Jakt & prylar

Många jägare och andra intresserade hade sökt sig till Jägaregården när Eksjönejdens jaktvårdsförening firade 90 år. Nässjöortens jakthornsblåsare underhöll. Foto: Jan Henricson

Full fart i anrik jaktvårdsförening

Eksjönejdens jaktvårdsförening bildades efter att lasarettsläkaren i Eksjö, Eric Hasselström i december 1933 bjöd in till möte på stadshotellet, för att bilda en jaktvårdsförening. I lördags firade föreningen 90 år.

Sedan föreningen bildades den där gråmulna decemberdagen, då Jägareförbundets förste riksjaktvårdskonsulent Harry Hamilton höll föredrag, har mycket hänt.

I dag har föreningen 900 medlemmar och har en stor verksamhet, inriktad i första hand på jägare och deras möjlighet att träna inför jakten.

Ideella insatser

Föreningen drivs helt ideellt och har hittills inte haft några problem med att få medlemmar att hjälpa till vid nybyggnation och underhållsarbete.

2019 byggdes ett helt nytt förråd på 105 kvadratmeter genom ideellt arbete. 2022 stod en helt ny ljudisolerad skjuthall på älgbanan klar. 80 medlemmar hade då bidragit med ungefär 2.800 ideellt arbetade timmar.

1/2

En nöjd ordförande i Sven Rylander välkomnade besökarna till Jägaregården. Foto: Jan Henricson

Jägareförbundet Jönköpings län och Eksjö jaktvårdskrets fanns förstås på plats under jubileumsdagen. Foto: Jan Henricson

Eksjönejden har en aktiv ungdomsverksamhet som startade någon gång på 1960-talet, varje måndag disponerar ungdomarna alla banor. 

Verksamheten består av skytte både med hagel och kula, jaktornsbygge, utsättning av saltstenar, olika teman såsom hundar, utbildning i olika fågelarter, bockjakt, med mera.

Ledarna har olika baskunskaper vilket gynnar verksamheten, en är ornitolog, ett par är duktiga hundförare, och så vidare.

Ingen kostnad

Styrelsen inriktning är att jaktskyttet ska gynnas av en relativt låg medlemsavgift och försäljning av övningsammunition till nästan självkostnadspris. 

Föreningen tar inte ut någon kostnad av medlemmarna när de skjuter på på de olika banorna.

Yxa och korv

För att fira 90-årsjubileet arrangerades 19 augusti en Jaktens dag. På plats på Jägaregården, som föreningens anläggning heter, fanns olika företag med inriktning på jakt och friluftsliv.

Utöver det en mängd olika aktiviteter som luftgevärsskytte för de yngsta, yxkastning, snabbhetskytte och ”duellskytte” med 22 long.

Eksjö jaktvårdskrets hade en uppskattad station  där de yngsta fick spika ihop fågelholkar och grilla korv.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay