Max 170 vargar i Sverige anser Kristdemokraterna, som vill se en rejäl minskning av vargstammen. I ett debattinlägg kräver partiets företrädare Peter Kullgren och Kjell-Arne Ottosson en licensjakt som leder till betydligt färre vargar i Sverige. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Vargstammen måste sänkas”

Sagan om pojken som ropade vargen kommer lär barn att inte överdriva eller hitta på. För när faran verkligen kommer är risken att ingen lyssnar och det kan få ödesdigra konsekvenser.

Peter Kullgren, partisekreterare, (KD).

Vargen har kommit för längesen. Och kanske har många uppfattat ropandet som överdrivet och blundat för bönders och jägares larm.

Men nu är det dags att lyssna.

I morgon torsdag fattas beslut om vargjakten i mellersta rovdjursförvaltningsområdet och såväl Svenska Jägareförbundet som LRF är tydliga: Det behöver jagas många vargar.

 

Maximalt 170 vargar

Riksdagen har tidigare beslutat att lägstanivån i den svenska vargstammen ska ligga mellan 170 och 270 vargar. Naturvårdsverket har fastställt gynnsam bevarandestatus till 300.

Kristdemokraterna anser att stammen måste sänkas till max 170 vargar i Sverige och Norge 40, enligt deras beslut. Det skulle innebära 210 totalt på skandinaviska halvön.

Det garanterar vargens överlevnad med god marginal. Och mer varg än så ska vi inte ha. För i andra vågskålen ligger landsbygdens överlevnad.

Men i dag har vi det dubbla.

 

Överdriven rädsla

Kjell-Arne Ottosson, (KD).

Uppskattningen är att det finns 360 vargar, bara i Mellansverige. Ytterligare 10 i norr och 30 i söder gör att vi har en stam på minst 400 vargar. Det är betydligt fler om du frågar markägare och jägare som kan sina marker och viltstammar. Ekvationen för att få fram hur många vargar som ska jagas är till synes okomplicerad.

Men det finns en överdriven rädsla för att hamna under den av Naturvårdsverket fastställa gränsen på 300 vargar som gör att svångremmen spänns och hängslena dras upp. Risken är överdriven. Inte minst eftersom vargstammen redan kommande vår återigen skulle vara över den nivån, genom de föryngringar som sker.

 

Lika stor risk

Risken åt andra hållet verkar inte ägnas lika mycket intresse. Det vill säga att vargstammen blir för stor. Vid en risknivå på 10% att hamna under 300 vargar är risken lika stor att vi hamnar på 560 vargar.

Gör vi det är det stor risk att vi aldrig kan minska stammen nog mycket igen. Detta eftersom avskjutningsnivån som då skulle krävas, för att komma ner till exempelvis 300 vargar, skulle bli så hög att det är tveksamt som domstolarna skulle godkänna det, utifrån tidigare resonemang i domar.

 

Spelar roll för hela landet

Spelar det någon roll om vargstammen blir större? Ja, det gör det.

Det spelar roll för bönder som får sina djurbesättningar dödade eller skrämda till den grad att de flyr ut hagar.

Det spelar roll för vår livsmedelsproduktion eftersom det begränsar bönder att expandera sina verksamheter. Det spelar roll för viltvården och begränsar kraftigt möjligheten till löshundsjakt.

Det spelar roll för att hela Sverige ska fungera.

 

Peter Kullgren (KD), partisekreterare

Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot och jaktpolitisk talesperson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.