Länsstyrelsens beslut om nybildade Hasselfors älgskötselområde i Örebro län har överklagats till förvaltningsrätten. Foto: Kenneth Johansson

Nybildat älgskötselområde ett fall för förvaltningsrätten

Premium

Beslutet att bilda Hasselfors älgskötselområde i Örebro län har överklagats till förvaltningsrätten. Enligt överklagan har länsstyrelsen godkänt ansökan om bildandet på felaktiga grunder.

Det är representanter för Kvistbro älgskötselområde och Tångeråsa kronskötselområde som har anmält länsstyrelsen i Örebro läns hantering av ärendet. Av anmälan framgår att man inte har något emot att initiativtagaren Sveaskog bildar skötselområde på egen mark.

 

Oacceptabelt

Men Sveaskog har enligt anmälan inte nöjt sig med det:

”Det Sveaskog har gjort här är att registrera ett mycket stort antal privata fastigheter utan att varken fastighetsägare eller jakträttsinnehavare har vetat om det. Vi tycker att det är oacceptabelt och även olagligt att försöka bluffa till sig areal på det sättet. Även Sveaskogs klövviltsansvarige som jagar inom vårt äso har försökt att registrera en fastighet han bara arrenderar småviltsjakt på, älgjakten tillhör ett annat jaktlag som ska vara kvar i vårt äso. Vi förstår inte att länsstyrelsen frångått regeln att kräva en underskrift av berörd markägare vid en flytt, Kvistbro äso har också påpekat det till länsstyrelsen i ett tidigt skede av processen”.

 

Helt ovetande

En rad fastigheter där markägarna inte tillfrågats om att lämna Kvistbro äso, som man tillhört, för att i stället ingå i nybildade Hasselfors äso, finns listade i skrivelsen.

Enligt överklagan har processen varit snabb och utan förankring eller kontroll.

”Det finns troligtvis en mycket stor andel fastigheter som inte blivit kontaktade alls eftersom ingen av de kontrollerade fastigheterna hade blivit tillfrågad överhuvud taget. Dessutom kan det inte falla på vår lott att kontrollera Sveaskogs halvfärdiga ansökan, det ansvaret måste falla på sökanden och länsstyrelsen”.

 

Gör om och rätt

Enligt skrivelsen vill representanterna för Kvistbro äso att länsstyrelsen river upp beslutet, tar ett omtag och reder ut förhållandena i grunden innan man fastställer ett nytt skötselområde.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev