Carina Holmquist och Ulrica Rutqvist arrangerar damkvällar för både nybörjare och mer erfarna skyttar och jägare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Pangsuccé för damkvällar på Norrlands största jaktskytteanläggning

Premium

Varje måndag sedan ett antal år tillbaka samlas ett gäng kvinnor på Sunderby jakt- och sportskytteklubb. Här får både nybörjare och mer erfarna skyttar råd och tips och möjlighet att träna under kanske lite mer avslappnade former. Kvällarna har blivit en succé som rönt stor uppskattning.

Värmen har på allvar svept in över Norrbotten. Solen skiner från en i stort sett klarblå himmel, med bara några tunna, utdragna slöjmoln. En efter en droppar skyttarna in till Norrlands största jakt- och sportskytteanläggning.

Det är damskytte på programmet den här fina sommarkvällen och Ulrica Rutqvist, initiativtagare och Carina Holmquist, håller som bäst på att förbereda banorna inför kvällens aktiviteter.

 

Damkvällarna är populära. Till Sunderby jakt- och sportskytteklubb kommer varje gång mellan tio till trettio skyttar på måndagar för att öva både hagel. och kulskytte. Foto: Lars-Henrik Andersson

Har ökat

Kvällarna är så pass populära att de fått ta in fler funktionärer för att hinna med att sköta alla banor.

Det var för cirka tio år sedan som Ulrica Rutqvist började arrangera damkvällar på skytteanläggningen. Sakta men säkert har antalet skyttar ökat med åren för att nu vissa kvällar vara uppe i trettiotalet skyttar.

– De här kvällarna är verkligen uppskattade, säger Ulrica Rutqvist.

 

Lånar utrustning

Hon är mer eller mindre uppvuxen på landets skjutbanor, då hon i tidig ålder började följa med sin pappa som tävlade en hel del.

– Jag undrade alltid varför det aldrig var några damer och sköt. Därför drog jag i gång damskyttet här på Sunderby jakt- och sportskytteklubb, berättar Ulrica Rutqvist.

Hit kan nybörjare komma utan någon som helst utrustning. Klubben lånar ut både vapen, hörselskydd och ammunition finns att köpa på plats.

 

Carina Holmquist berättar för en av nybörjarna på damskyttet hur hon ska svinga och tänka för att träffa lerduvorna. Foto: Lars-Henrik Andersson

 

Behövs det särskilda skyttekvällar bara för damer 2021?

– Ja det kan man verkligen undra, säger Carina Holmquist.

– De kommer hit på damkvällarna. De väljer det i stället för att komma kvällar då det är öppet för alla.

 

Varför är det så?

– Det är inte lätt att som kvinna komma till en skjutbana och ta plats. Jag och en bekant skulle skjuta trap en gång för några år sedan och vi stod och väntade på vår tur men blev aldrig inbjudna. Det är klart vi borde ha viftat med armarna och sagt att det är vår tur, men vi gjorde inte det, säger Carina Holmquist.

– Damkvällarna behövs trots att det ska vara ganska jämställt i dag. Sedan blir det en annan atmosfär. Många tycker det är trevligt. Vi pratar mycket och det blir inte samma snack som med en man, säger Ulrica Rutqvist.

– Jag tror det är lätt att få prestationsångest, tillägger Carina Holmquist.

 

Med sikte på duvan. Ulrica Rutqvist svingar hagelbocken mot de snabba lerduvorna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Har förbättrats

Ulrica Rutqvist berättar att det blivit bättre med åren. Kvinnor i jaktliga sammanhang och på jaktskyttebanor är inte längre någon ovanlig syn. 20 procent av de som tar jägarexamen i dag är kvinnor. Annat var det för bara 20 år sedan.

– 1997 när jag tog jägarexamen och var på skjutbanan för att öva var det en man som sa till en av skjutledarna ”Vad gör hon här?” Fan, jädra gubbe, tänkte jag, säger Ulrica och skrattar.

– När jag var här en gång och sköt så satt det ett gäng gubbar här och en av männen  kommenterade en av skyttarna: ”Han skjuter som en kärring”. ”Jaså”, sa jag, ”skjuter han som mig? Är jag bra eller dålig?” Sedan har det där snacket försvunnit, men det finns ändå en mentalitet kvar, säger Carina Holmquist.

 

Malin Linell, Luleå, uppskattar damkvällarna på Sunderby jakt- och sportskytteanläggning. Hon är nybliven jägare och försöker övningsskjuta så ofta som möjligt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Alla är välkomna

Hon och Ulrica Rutqvist menar att det handlar om att skapa en trygg, säker och välkomnande miljö för alla, män som kvinnor.

– Vi jobbar mycket med det här i Sunderbyn, säger de samstämmigt.

– Det handlar också om att de kvinnor som kommer hit på damskyttekvällarna även tar steget och åker hit och övar även övriga kvällar då skytteanläggningen är öppen för alla, säger Carina Holmquist som menar att damkvällarna även är till för att sänka tröskeln för att ta sig till en skytteanläggning och öva.

Hon menar att i en mansdominerad miljö behövs kvinnor.

– Det blir en bättre miljö där båda könen finns representerade.

– De här damkvällarna kan bidra till att kvinnorna vågar besöka skjutbanorna även andra kvällar. Jag tror en del kvinnor drar sig för att besöka en skytteanläggning, säger Ulrica Rutqvist och berättar att ungefär hälften av de kvinnor som kommer på damkvällarna på måndagar är nybörjare.

 

Susanne Öhman är beredd på nästa lerduva när hon övar Compak sporting. Foto: Lars-Henrik Andersson

Atmosfären viktig

– Vi bygger också upp en gemenskap här. Det sociala är viktigt. Vi har alltid med oss hembakat fikabröd och kaffe, inflikar Carina Holmquist.

– Det är en trevlig atmosfär här. Jag tog jägarexamen för två år sedan och som jägare behöver du träna ganska mycket. Skytte är en färskvara, säger Malin Linell, Luleå.

Damkvällarna arrangeras från mitten av maj till mitten av augusti med uppehåll i juli.

Sunderby jakt- och sportskytteklubb har totalt 11 skyttebanor, både för kula och hagel.

 

På damkvällarna finns möjlighet att låna vapen för den som inte hunnit skaffa sig jägarexamen och vapenlicens. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev