Facklig oro över utvecklingen i Jägareförbundet
PremiumDagen före årsstämman lämnade Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld sitt uppdrag med omedelbar verkan. Efter att förbundsstyrelsen informerats och formellt godkänt uppsägningen fick alla anställda information. Personalens fackliga representanter uttrycker stor oro över utvecklingen inom förbundet.
Bo Sköld angav processen för att ta fram en ny styrelse i Jägareförbundet som huvudskäl för sitt beslut, där han ansåg att den gått utanför alla rimliga och anständiga ramar, och att han inte ville vara en del av något han aldrig trodde sig behöva uppleva.
Bo Sköld pekade på att processen skadat Jägareförbundets organisation, personal och enskilda förtroendevalda.
”Inte värdigt förbundet”
Niklas Lundberg, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Norrbotten, är också fackligt aktiv som ombud för Akademikerförbundet. Han har reagerat kraftigt på den senaste tidens händelser i Jägareförbundet.
– Den process som varit är inte värdig förbundet, säger Niklas Lundberg.
Många anställda i Jägareförbundet är oroliga och ställer också frågor.
Frågor om Skölds avhopp
Det gäller den interna striden mellan olika länsföreningar, men kanske mest om vad som drev Bo Sköld att ta sitt beslut.
Enligt Niklas Lundberg har Bo Sköld varit en kompetent och omtyckt generalsekreterare.
– Det är jättemycket spekulationer, och vi har väl egentligen inte fått några svar. Bo Sköld stod för stabilitet och trygghet. Nu har styrelsen en jätteutmaning både när det gäller förbundets framtid i förtroendemannaleden, men också för verksamheten, säger Niklas Lundberg.
”Det är jättemycket spekulationer, och vi har väl egentligen inte fått några svar.”
– Niklas Lundberg
Uppmanar förtroendevalda ta ansvar
Att generalsekreteraren och ordföranden går samtidigt är ett uppenbart problem. Att Bo Sköld dessutom lämnade sitt uppdrag omedelbart har skapat förvirring.
– Vi på tjänstemannasidan måste vara kloka och hålla ihop. Det är viktigt nu att vi står stabila och håller i det här, och vi kan bara uppmana de förtroendevalda att ta sitt ansvar, säger Niklas Lundberg.
Björn Sundgren, också han jaktvårdskonsulent med placering i Norrbotten, är ombud för Unionens medlemmar och dessutom personalrepresentant i Jägareförbundets styrelse.
Efter att Bo Sköld med omedelbar verkan lämnade sitt uppdrag finns det enligt Björn Sundgren en uppenbar risk för att även anställda dras in i maktkampen.
Björn Sundgren beskriver Bo Skölds avhopp som ett större problem än de interna striderna mellan förtroendevalda.
Oväntat – och utan förklaringar
Generalsekreterarens avhopp kom plötsligt, oväntat och utan förklaringar.
– Bo Skölds avhopp är både förvånande och olyckligt, och det finns en risk att även anställda tvingas välja sida, säger Björn Sundgren.
Han beskriver Bo Sköld som en mycket omtyckt chef som under sina år som förbundets generalsekreterare tagit hand om alla anställda i landet, och även markerat en tydlig gräns mellan förtroendevalda och anställda i Jägareförbundet.
Kan spridas till tjänstemannaleden
När Per Klingbjer föreslogs som ny ordförande fanns en direkt koppling till anställdas fackliga hemvist, då anställda i Jägareförbundet också kan vara medlemmar i Naturvetarna där Per Klingbjer är förbundsdirektör.
Det, tillsammans med en situation där båda sidor i konflikten beskriver sig själva som goda och de andra som onda, kan leda till att personal verksamma ute i länsföreningarna kan tvingas, eller av personliga skäl, välja sida.
Då sprider sig oron och konflikten in i tjänstemannaleden.
– All personal är oerhört lojal med Jägareförbundet, men utan ett tydligt ledarskap kan vi hamna i ett läge där vi riskerar att även personal tar ställning. Det är många som mår dåligt av det som händer, säger Björn Sundgren.
Inga svar – spekulationer och rykten
Utan rimliga förklaringar finns en grogrund för spekulationer och ryktesspridning.
Jägareförbundet står inför mycket stora och komplexa utmaningar, där Bo Sköld satt i en central position.
Det handlar bland annat om upphandlingen av allmänna uppdraget, fjälljaktfrågan, varg- och klövviltsförvaltning.
– Vi har så mycket på gång, och behöver hålla fokus på sakfrågorna. Nu tappar vi både kompetens och tempo, säger Björn Sundgren.
Jobbet med att hitta en ny generalsekreterare måste därför få högsta prioritet, anser Björn Sundgren, som menar att förbundsstyrelsen omgående ska peka ut en färdriktning och visa att det finns en väg framåt – och det så fort som möjligt.
Fulspel från båda sidor
Rekryteringen av en ny generalsekreterare kan bli en svår uppgift. Den turbulens och spricka som tidigare fanns fördjupades till en avgrund under årsstämman. Att i det läget rekrytera en ny generalsekreterare blir en inte helt lätt uppgift.
Med insyn i både styrelsens arbete och den offentliga och helt öppna debatt som pågick fram till årsstämman har Björn Sundgren en klar bild av läget.
– Det har inte varit rent spel från någons sida. Men jag värnar de anställdas situation och de måste känna sig trygga och ha en möjlighet att fortsätta jobba för jakten och medlemmarna, säger Björn Sundgren.
Han har ett förslag som han bedömer kan få positiva effekter.
– Jag tycker att förbundsledningen omgående ska ta en diskussion med Bo Sköld och ställa frågan om han kan återgå i tjänst under sin uppsägningstid, så att vi kan fortsätta jobba med fullt fokus framåt i viktiga frågor. Det vore en bra lösning, säger Björn Sundgren.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.