Rättssäkerhet för jägare ifrågasätts
PremiumDet är av yttersta vikt i en rättsstat att en medborgare är oskyldig till motsatsen har bevisats. Det skriver moderaten och riksdagsledamoten Lars Beckman i en fråga till inrikesministern, där han beskriver hur oskyldiga jägare som misstänks för jaktbrott straffas i åratal genom att deras vapen tas ifrån dem.
I frågan till inrikesminister Mikael Damberg (S) vill Lars Beckman ha svar på vad ministern tänker göra för att förbättra rättssäkerheten för jägare.
Beckman tecknar en bakgrund där han tar avstamp i en rapport från riksdagens utredningstjänst, som undersökt hur många som misstänkts för grovt jaktbrott mot stora rovdjur, och hur många som dömts, under de senaste tio åren.
Det är ingen särskilt smickrande läsning för åklagare och polis som har att utreda de här fallen, då 198 personer varit misstänkta men endast 32 fått ett lagföringsbeslut. Med lagföringsbeslut avses fällande dom i tingsrätten, godkänt strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse.
Märklig situation
Men det är inte det Lars Beckman fäster sig vid. Istället är det åklagares och polis långa handläggningstid, då jägare är fråntagna sina vapen som får hans uppmärksamhet. Jägare som är oskyldiga då utredningarna i många fall läggs ner, eller då de frias i domstol.
– De långa utredningstiderna skapar en mycket märklig situation för jägarna. I Hälsingland var ett antal jägare misstänkta för grovt jaktbrott under flera år. Under tiden de var misstänkta fick de sina vapen fråntagna och kunde således inte jaga, skriver Lars Beckman.
Pär var misstänkt för jaktbrott i tre år – får 31.000 kronor i skadestånd av staten
Verklig rättsprincip
Lars Beckman skriver i ytterligare ett exempel hur de misstänkta i Västmanlandfallet inte får tillbaka sina vapen trots att de är friade i domstol:
”I ett annat uppmärksammat mål har personerna i målet också fått sina vapen fråntagna. Trots att de tidigare misstänkta numera är frikända i en ovanligt tydligt skriven dom i tingsrätten så får inte personerna tillbaka sina vapen.”
Han beskriver hur juristen på Bergslagspolisens rättsavdelning motiverar beslutet att inte ge Karl Hedin hans vapen tillbaka, genom att hänvisa till att det skulle strida mot grundläggande rättsprinciper.
– Personerna är frikända men får ändå inte tillbaka sina vapen. De får heller inget beslut av Polisen som går att överklaga. Detta innebär att en person kan vara fråntagen sina vapen i tre–fem år för att sedan bli frikänd i domstol. Det måste strida mot grundläggande rättsprinciper.
Förbättrad rättssäkerhet
Lars Beckman skriver vidare:
”När det gäller rättssäkerheten för jägare så verkar det finnas ett system där jägare inte får jaga under ett antal år medan en rättsprocess pågår. Som framgår av riksdagens utredningstjänst så är det en kraftig majoritet av misstänkta personer som inte blir lagförda. I kombination med de långa utredningstiderna hos polis och åklagare så leder det till konsekvenser för jägare som är orimliga.”
Beckmans fråga har rubriken Rättssäkerheten för jägare, och han avslutar sin beskrivning av hur jägare drabbas med frågan till Mikael Damberg:
”Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra rättssäkerheten för jägare enligt beskrivningen ovan?”
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.