Foto: Blue Polarn / Mostphotos

Närgången vargtik får fällas på skyddsjakt

Premium

Det blir skyddsjakt på en närgången och revirmarkerande vargtik i Ockelbo kommun. Detta efter beslut av länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Det var i mitten av mars som 29 fastighetsägare i byarna Mo och Svartbo ansökte om skyddsjakt på varg. Skälen till ansökan var av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet och för att förhindra allvarlig skada, paragraf 23 a i jaktförordningen.

Sökande anger att ”vargar har varit in på allt för många gårdar och stökat runt. Efter den senaste tidens aktivitet av varg i byn är de enade om att situationen inte fungerar som det är idag och att det har varit så i perioder under många år.”

Bybor har fått nog av varg på gårdarna

Vidare beskriver de att vargars närvaro lett till att bönder känner oro inför kalvnings- och betessäsongen, hästägare ställer in sina ridturer, hundägare tar kortare promenader samt att utvecklingen som råder oroar, skrämmer och påverkar vardagen och möjligheten att bedriva en bra harmonisk verksamhet och leva ett harmoniskt liv.

Dessutom har det nyligen fötts kalvar på några gårdar i området och att berörda djurägare känner stor oro då de inte kan hålla djuren under uppsikt hela tiden eftersom de har andra arbeten också.

 

Revirmarkerande vargtik

Dna-analyserad vargspillning från området visar att det handlar om en vargtik född i Ryssjöreviret. Länsstyrelsen i Gävleborgs län uppger att samma varg vid flertalet tillfällen under flera år återkommit till aktuellt område och uppvisat ett oönskat beteende.

”Skyddsjakten på varg fungerar inte”

”Vargtiken har sedan 2018 hävdat revir i ett förhållandevis litet område mellan Ockelbo och Lingbo. Genom åren har det återkommande rapporterats om en varg med oönskat beteende i detta område”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

 

Lång tid

Mot bakgrund av problemens omfattning och karaktär, avsaknaden av alternativa lösningar och den långa tid som boende berörts gör länsstyrelsen bedömningen att vargtiken är en problemindivid som riskerar orsaka allvarlig skada.

Vargen har även under den långa tid som boende berörts visat tydliga tecken på oönskat beteende som i längden riskerar att orsaka ytterligare skada.

 

Speciella jägare

Länsstyrelsen bedömer att det inte finns någon annan lösning än att bevilja skyddsjakt. Skyddsjakten får bedrivas till och med den 8 april.

Länsstyrelsen utser jaktledare samt beslutar vilka personer som får jaga. Skyddsjakten får endast bedrivas inom det område som kartbilden nedan visar.

 

Tillåtet skyddsjaktområde. Karta: Länsstyrelsen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev