Karl Hedin.

Industriledaren Karl Hedin har under åren riktat skarp kritik mot miljöåklagare Christer B Jarlås, bland annat under föreläsningar och i sin bok De jagade jägarna. Nu visar det sig att Jarlås inledningsvis deltog och fattade beslut i utredningen mot Karl Hedin, där Hedin nu är åtalad för bland annat illegal jakt på varg. Foto: Jan Henricson

Kritiserad miljöåklagare beslutade om utredning av Karl Hedin

Premium

Miljöåklagare Christer B Jarlås med jaktbrott som specialitet inledde utredningen mot företagaren Karl Hedin, som några år tidigare skrivit en bok där Christer B Jarlås fick kraftig kritik. I ett mejl till Svensk Jakt skriver Jarlås att han inte minns sin inblandning i fallet.

När det så kallade Västmanlandsfallet brakade lös i massmedia för drygt två år sedan var det närmast krigsrubriker i kvällspressen om hur ett hemligt nätverk av jägare, med företagaren Karl Hedin i spetsen, tjuvjagat varg, lo och kungsörn.

I media visades hur den då 69-årige Karl Hedin leddes in i rättssalen vid häktningsförhandlingen i Västmanlands tingsrätt, handbojad och klädd i kriminalvårdens gröna fångkläder.

Några år tidigare hade Karl Hedin tillsammans med Björn Törnvall gett ut boken De jagade jägarna där författarna beskrev turerna runt det så kallade Lillhärdalsfallet. Där greps och häktades fem jägare misstänkta för illegal vargjakt.

Samtliga friades senare i både tingsrätt och hovrätt och det var turerna kring detta som Hedin och Törnvall beskrev i sin bok, där man riktade kritik mot miljöåklagare Åse Schultz, som drev fallet, samt mot hennes chef Christer B Jarlås.

 

Svidande kritik

Så här skrev Hedin och Törnvall bland annat om miljöåklagarnas insatser i boken:

”Vi undrar avslutningsvis om inte miljöåklagarnas egna omdömen också bör ingå som viktiga faktorer i analysen av varför Jarlås upplever att det är så oerhört svårt att få fram fällande domar i jaktbrottsmål?

Ambitionen att lagföra och fälla fler upplevda jaktbrottslingar kanske är för högt satt, i förhållande till den allmänna rättsuppfattningen och verkligheten? Att som Jarlås gör, skylla på försvarare och utredande poliser, när det högsta ansvaret för hur utredningar bedrivs i själva verket ligger på hans eget bord, tycker vi inte är seriöst.”

Det var alltså svidande kritik som riktades mot åklagare Christer B Jarlås, som Hedin och Törnvall genomgående kallar för ”teamleder” för landets miljöåklagare.

Förutom den nämnda boken har Karl Hedin även rest runt i landet och hållit föredrag på samma tema, alltså att miljöåklagarna är okunniga i sakfrågor och drivs av en politiskt motiverad agenda.

En del av dessa föredrag finns även att se på Youtube, så ingen kan rimligtvis ha undgått Karl Hedins kraftiga kritik mot åklagarväsendet.

 

Lämnat ärendet vidare

Så var läget när NOA-polisen efter några månaders telefonavlyssning av Karl Hedins telefon ”tryckte på knappen” den 26 oktober 2018. Det var då polisens nationella insatsstyrka kommenderades att gripa Hedin och de andra männen.

Kriminaltekniker åkte till Hedins sågverk i Karbenning, där askan från värmepannan skulle analyseras i sökandet efter rester av uppeldade vargar.

Ansvarig för tillslaget var miljöåklagare Lars Magnusson som styrde insatsen från sin bas i Malmö.

Miljöåklagare Christer B Jarlås var officiellt inte inblandad i utredningen och miljöåklagare Åse Schultz, som var den som fick de första tipsen om illegal jakt på varg i Västmanland, hade lämnat ärendet vidare.

 

Fallet krackelerade

Det hela såg ut som ett säkert ”case”, men efter en tid började det hela krackelera.

Först var det polisens och åklagarens så kallade trovärdiga vittne, vars uppgifter utgjorde grunden till att utredningen drogs igång, som tog tillbaka alla sina tidigare påståenden i brev till åklagaren. Brev som även lades ut på nätet och delgavs medier.

Den container med aska från sågverket i Karbenning som skickats utomlands för analys innehöll inga rester av uppeldad varg. Inte heller visade de kriminaltekniska undersökningarna av de misstänktas kläder, bilar, knivar och andra tillhörigheter på några spår av varghår eller vargblod.

Även bevisningen i form av telefonavlyssningen av de misstänktas telefoner har fallit samman, då det visat sig att innehållet i de samtal som låg till grund för gripanden och häktningar har återgivits felaktigt. Från försvarets sida misstänker man till och med att det kan handla om medvetna förvanskningar.

 

Förnekade inblandning

När så förundersökningsprotokollet blev färdigt visade det sig att det inte bara är miljöåklagare Lars Magnusson som är inblandad i ärendet, utan att även miljöåklagare Christer B Jarlås är med och fattar beslut.

När Christer B Jarlås namn dök upp i förundersökningsprotokollet begärde Svensk Jakt att få ta del av mejlkonversationen mellan Christer B Jarlås/Åse Schoultz och NOA-polisen.

Svaret från åklagarkansliet är dock något förvånande där man i ett mejl skriver:

”Aktuellt ärende har inte hanterats av vare sig Christer B Jarlås eller Åse Schoultz, varför det saknas mejlkonversation såväl mellan dem som mellan dem och NOA i ärendet.”

 

Utdrag ur förundersökningsprotokollet som visar att Christer B Jarlås var den som inledde förundersökningen mot Karl Hedin.

 

Åklagare minns inte

Svensk Jakt svarade då med sidhänvisning till var i förundersökningsprotokollet Christer B Jarlås namn återfinns; under rubriken ”Beslutsfattare misstankebeslut”. För säkerhets skull kopierades sidan och bifogades.

Enligt Christer B Jarlås svar minns han inte att han varit inblandad i utredningen i Västmanlandfallet. I ett mejl till Svensk Jakt skriver Christer B Jarlås:

 

”Jag fattade tydligen ett beslut i början, ett beslut som jag faktiskt inte ens minns, antagligen gjorde jag det för att jag just då var den enda åklagare som först fick alla jaktbrott och sedan fördelade dem vidare. Men jag har inte skickat några mail. I det läget minns jag inte heller om NOA hade ärendet eller om det var någon annan avdelning hos polisen.

Vi beslutar ju inte i mail och själva beslutet finns ju tydligen i förundersökningen. Mer finns nog inte.

Så snart jag fick veta att Karl Hedin kunde vara en av de misstänkta i detta ärende lämnade jag över ärendet till annan åklagare. Hedin har tydligen skrivit om mig i en bok, en bok som jag inte har jag läst men jag påstås vara med där, i vilket fall kändes som det åtminstone fanns delikatessjäv och jag ville därför inte ha ärendet.

Efter att annan åklagare fick ärendet har jag inte velat veta något om ärendet och jag har sagt ifrån till utredarna att jag inte ville veta något mer om utredningen.”

 

Jarlås och Hedin, trots allt

Christer B Jarlås hävdar alltså att så snart han fick veta att Karl Hedin kunde vara bland de misstänkta så lämnade han över ärendet till annan åklagare.

Trots det är det samma Jarlås som i en ”Bilaga – Skäligen misstänkt” den 2018-04-16 skriver under som ”Beslutsfattare misstankebeslut” gällande Karl Hedin.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev