Socioekonomiska effekter av rovdjur ska diskuteras
I den nyligen avslutade rovdjursutredningen valde utredaren Lars-Erik Liljelund att inte ta upp de socioekonomiska aspekterna av rovdjuren. Nu ger miljödepartementet istället uppdraget till Kommittén för hållbar rovdjurspolitik, en grupp i vilken Jägareförbundet ingår, att ”föra en dialog om socioekonomiska förutsättningar för rovdjursförekomster”.
I ett pressmeddelande från miljödepartementet säger miljöminister Lena Ek att detta är ytterligare ett steg i regeringens rovdjurspolitik, som syftar till att Sverige ska ha livskraftiga rovdjursstammar samtidigt som skador och olägenheter från rovdjur minimeras. De allt större stammarna av rovdjur, särskilt vad gäller varg, innebär att riskerna ökar för att konflikter ska uppstå med berörda människor.
Det är viktigt att föra en dialog kring de problem som rovdjuren orsakar för att de ska kunna minimeras, säger miljöminister Lena Ek.
Exakt hur tungt denna ”dialog om socioekonomiska förutsättningar” i slutänden kommer att väga i regeringens hantering av rovdjursfrågorna återstår dock att se.
Bildades förra året
I augusti 2011 i samband med att licensjakten på varg stoppades och ”taket” på högst 210 vargar i landet lyftes bort tillsatte regeringen Kommittén för hållbar rovdjurspolitik för varg. Kommittén består av representanter för nio organisationer som företräder olika intressegrupper med stark beröringspunkt till rovdjursfrågor. Peter Egardt, landshövding i Uppsala län, är ordförande i kommittén, vars uppgifter är bland annat att medverka i Naturvårdsverkets arbete med att ta fram en förvaltningsplan för varg.
Kommittén ska också följa vad som sker efter rovdjursutredningens slutbetänkande och att verka för att organisationer som berörs av vargfrågor ges möjlighet att medverka i arbetet med att nå gynnsam bevarandestatus för vargen. Kommittén ska redovisa sitt uppdrag till regeringen senast den 31 augusti 2013.
Läs mer:
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.