Viltskinnens status i motionsfloden
PremiumI två av motionerna till Svenska Jägareförbundets årsstämma slås ett slag för viltskinnen som en resurs att ta tillvara.
Rolf Hedquist i Burträsks jaktvårdskrets skriver i sin motion att viltskinnen är en resurs som har ett stort värde. Att jägarna tar hand om kött från fällda villebråd är självklart, men det är inte lika givet med skinnen.
Han tar sats i att ekorrjakt åter kan bli tillåten och beskriver hur gråverken en gång i tiden var en viktig del av svensk export.
”I dag ses skinn, det vill säga läder med håret kvar, som en styggelse i vårt land. Märkvärdigt nog eftersom alternativet till skinn ofta är oljebaserade, det vill säga fossila, syntetiska kläder”, skriver Rolf Hedquist.
Viltskinnen har ett sådant värde och är en sådan resurs att motionären föreslår att Jägareförbundet inbegriper omhändertagande av skinn i sitt jaktetiska arbete. Han får medhåll av Jägareförbundet Västerbotten som skickat förslaget vidare till riksförbundets årsstämma.
Dalande intresse
Mikael Blomqvist som hör hemma i Alvesta jaktvårdskrets är inne på samma linje som sin västerbottniske jägarkollega. Med sin motion vill han höja statusen på vildfångade skinn.
Under många år har intresset för att utnyttja viltskinn minskat. Statusen är dalande, inte minst beroende på att viltskinnen inte särskiljs från farmad päls, skriver motionären.
Certifiering efterfrågas
En produkt av vildfångad päls ska med enkelhet kunna motiveras vara ett bra val ur både hållbarhetssynpunkt som djurvälfärd, anser motionären som föreslår att Jägareförbundet tar fram en certifiering av vildfångade skinn med syfte att särskilja dessa från farmade diton.
Det skulle synliggöra fördelarna med produkter tillverkade av vildfångade skinn och öka intresset bland jägarna för att på ett bra sätt ta hand om denna förnyelsebara resurs.
Jägareförbundet Kronoberg beslutade under sitt årsmöte att anta motionen och skicka den vidare till Svenska Jägareförbundets årsstämma.
Etiska regler
Per-Arne Olsson från Timrå jaktvårdskrets är en flitig förslagsställare till årets förbundsstämma. Utöver att han vill revidera handlingsplanerna för rovdjur, föreslår han också att Jägareförbundets etiska riktlinjer ses över.
I motionen skriver han att det dokument som avhandlar Jägareförbundets etiska riktlinjer bör revideras minst vartannat år för att vara aktuellt.
Som exempel nämner Olsson att det i nuvarande dokument bland annat saknas riktlinjer för publicering av foton och filmer i sociala medier. Jägareförbundet Mittnorrland antog motionen och har överlämnat den till Svenska Jägareförbundets årsstämma som genomförs på Öster Malma den 13–14 augusti.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.