Debatten om forskarnas syn på omfattningen av den illegala jakten på varg fortsätter. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Vem har den krångligaste förklaringen till försvunna vargar?”

På 20 år har det uppdagats lika många fall av konstaterad illegal jakt på varg i Sverige. Utöver det 28 fall av sannolik illegal jakt. Med andra ord finns det en lång rad entydiga bevis på att illegal jakt på varg förekommer.

Göran Pettersson skriver i en debattartikel på Svenskjakt.se att vargforskarna valt den krångligaste förklaringen till att ett stort antal vargar försvinner varje år, nämligen illegal jakt. Själv påstår han att en betydligt mindre krånglig förklaring är att de dött av naturliga orsaker.

Han hävdar till och med att några döda vargar som kan knytas till illegal jakt överhuvudtaget aldrig påträffats.

Låt oss börja med det sista påståendet. Sedan år 2000 har det i Sverige fastställs 20 fall av säkert konstaterad illegal jakt på varg. Vi plockade till exempel själva upp en illegalt skjuten varg med sändare i Småland i januari 2000.

 

Många illegala fall

De flesta i Dalarna kan nog minnas fallet i Äppelbo i december 2007, när länsstyrelsepersonal under pågående spårning påträffade en alldeles nyligen skjuten fjolårsvalp, född i Äppelboreviret.

Eller den varg som kördes ihjäl med skoter på sjön Fansen i Gävleborgs län i februari 2011, där till och med en person blev fälld i domstol.

Förutom de 20 säkra fallen har det registrerats 28 fall av sannolikt illegal jakt, där man visserligen inte påträffat en död kropp, men starka indicier som pekar på illegal jakt, som i fallet på Valåssjön i januari 2017, där spårning av jakt med skoter samt blod och köttslamsor säkrades.

Det har dessutom vid 34 obduktioner på SVA påträffats gamla skottskador som läkt, alltså bevis för försök till illegal jakt. Även om några få av dessa skulle kunna hänföras till tidigare laglig jakt, så utgör de ett annat påtagligt bevis för att illegal jakt på varg är utbredd.

 

Naturliga låg stilla

Så till påståendet att naturlig död är en mindre krånglig förklaring till försvinnandena. Under perioden 2000–2017 ökade antalet försvunna revirhävdande vargar i Sverige från 1 till 29 stycken per år, medan fastställda antalet naturliga dödsfall på SVA:s obduktioner låg stilla på ett till två fall per år under hela perioden.

Även om bara en bråkdel av alla naturligt döda vargar påträffas, borde väl ändå en så kraftigt ökande frekvens av försvinnanden ha märkts i SVA-materialet, om de orsakats av naturliga orsaker.

Dessutom, bland våra radiomärkta vargar, där alla naturliga dödsfall säkert kan fastställas, låg den naturliga dödligheten konstant runt låga 3 procent hela perioden. Däremot ökade den illegala jakten i denna grupp, från 10 procent perioden 2000–2010, till 18 procent perioden 2011–2017.

 

Kontroll på gränsvargar

Apropå krångliga förklaringar. Vad ska man säga om Petterssons egen förklaring till hur vi forskare får fram höga siffror på illegal jakt, nämligen att vi skulle klassa gränsvargar, som vid inventeringen räknas till Norge, som illegalt dödade (och motsvarande på norska sidan).

Eftersom inventeringen av varg är helt samordnad mellan Sverige och Norge så är det en så krånglig förklaring att den nästan inte går att förstå.

Självklart har forskning och förvaltning kontroll även på vargar som rör sig över gränsen och räknar inte dessa som döda.

 

Olof Liberg, Håkan Sand, Henrik Andrén

Grimsö Forskningsstation, Sveriges lantbruksuniversitet

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.