Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson om förbundets syn i vildsvinsfrågan. Foto: Martin Källberg

Jägarbasen: Vi tror på lokal vildsvinsförvaltning och äganderätten

Jägareförbundet står upp för äganderätten och lokal vildsvinsförvaltning. Det säger Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har skrivit ett öppet brev till regeringen med flera förslag för att få bukt med de skador som vildsvinen orsakar lantbruket.

Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson avstår från att kommentera LRF:s förslag. Han vill istället lyfta fram Jägarförbundets syn i vildsvinsfrågan.

 

Flera regeringsbeslut

– Det senaste året har det tagits flera beslut för att underlätta jakt och minska skador. I fjol tog regeringen bland annat beslut om att tillåta mörkersikten vid vildsvinsjakt. Naturvårdsverket tog nyligen beslut om en nationell förvaltningsplan för vildsvin. Regeringen har även tagit beslut om ett ”vildsvinspaket” med bland annat småskalig försäljning av vildsvinskött, förslag på subventionering av cesium- och trikintester samt att länsstyrelser och viltförvaltningsdelegationer ska jobba med regionala vildsvinsförvaltningsplaner, säger Torbjörn Larsson.

– Det har med andra ord hänt flera saker. Till det här ska då läggas allt det vi gör i Jägareförbundet i frågan, bland annat satsningar på vildsvinsbarometern, vildsvinshjälpen, handlingsplan vildsvin och lokal samverkan mellan jägare och markägare, fortsätter han.

Lantbrukare och jägare nöjda med Vildsvinshjälp

Han är särskilt glad över regeringens besked att viltförvaltningsdelegationerna ska få mer att besluta om i förvaltningen av vildsvinen. Han menar att det är en viktig signal: att vildsvinen ska förvaltas lokalt.

 

Du menar att Jägareförbundet inte tror på central styrning och tvångsmedel för att minska vildsvinsstammen?

– Vi står upp och tar ansvar för den privata äganderätten samt jakträtten. Central detaljstyrning och tvångsmedel ska undvikas i det längsta. Därför är det viktigt att man samarbetar, jägare och markägare så lokalt som möjligt. Det är ett delat ansvar. Låt oss ta det ansvaret. Vi vill inte att man inkräktar på varken ägande- eller jakträtten, säger Torbjörn Larsson.

– Regering och myndigheter har nu under de senaste åren tagit ett antal aktiva beslut för att främja jakten, underlätta försäljning av vildsvinskött, påverka utfodring och minska skador på grödor. Låt oss nu genomföra de besluten innan nya beslut tas, avslutar Torbjörn Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev