Många vargar i pågående inventering
PremiumVargstammen inventeras även i Norge. Vid den senaste summeringen i slutet av januari fanns det upp till 96 vargar i landet. Av dessa räknas nära nog hälften vara djur i gränsrevir som uppehåller sig på båda sidorna om riksgränsen mellan Sverige och Norge.
Det är norska Rovdata som redovisar en delrapport av den pågående inventeringen. De flesta vargarna finns i den norska vargzonen som ligger längs gränsen mot Sverige, från Dalsland via Värmland till norra Dalarna.
– De allra flesta vargarna har påträffats i vargzonen i sydöstra Norge, i Innlandet, Oslo och Viken. Bara tre vargar har påträffats utanför dessa fylken, säger Jonas Kindberg, verksamhetsledare i norska Rovdata.
Många kullar
Den 27 januari fanns det 86 – 96 vargar i Norge, varar 50 – 53 befann sig i helnorska revir. 34 – 41 vargar hittades i gränsrevir och 2 vargar hade osäker status.
I sex av de helnorska reviren har man redan fastställt föryngring. Det gäller Letjenna, Hernes, Kynna, Mangen, Aurskog och Östmarka. Fem kullar har också fötts i gränsreviren Varåa, Kymmen, Magnor, Skillingmark och Römskog.
I de helnorska reviren Spekedalen, Slettås, Ulvåa, Hornmoen och Deisjöen finns det revirmarkerande par. Revirmarkerande par finns dessutom i gränsreviren Juvberget, Bograngen och Kockohonka, samt i Boksjöreviret i den sydöstra delen av vargzonen.
Dessutom har man så här långt in på inventeringssäsongen hittat ytterligare tio vargar.
Över beståndsmålen
Stortingets beståndsmål är 4 – 6 årliga föryngringar i helnorska revir eller gränsrevir, och av dessa ska 3 vara födda i helnorska revir.
Elva av de inventerade vargarna har dött under vintern. Fyra vargar sköts under licensjakt i Letjennareviret, och det revirmarkerande paret i Spekedalen avlivades under skyddsjakt.
Bland andra döda vargar finns också den sändarförsedda tiken i Bograngenreviret, som påträffades död på norsk sida av reviret. Händelsen utreds av norsk polis och det finns än så länge inga uppgifter om dödsorsaken.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.