Många frågetecken i Sveaskogs skyddsjaktansökan på älg
PremiumLänsstyrelsen vill att Sveaskog kompletterar sin ansökan om att få skyddsjaga 32 älgar från helikopter.
Myndigheten konstaterar att Sveaskog beskriver betesskador i närliggande områden och inte på markerna där bolaget ansöker om skyddsjakt.
Strax före jul ansökte Sveaskog om att få skyddsjaga 32 älgar i ett område norr om Harads i Norrbotten. I första hand ansöker Sveaskog om att få fälla älgarna från helikopter.
Länsstyrelsen har nu gått igenom Sveaskogs ansökan och begärt in kompletteringar eftersom det finns en rad frågetecken. Bland annat skriver länsstyrelsen följande: ”I punkten 1 för yrkandet om tillstånd till skyddsjakt begär ni att 32 älgar ska få fällas. Vi önskar en komplettering över hur ni kommit fram till just det antalet älgar.”
Sveaskog har i sin ansökan även hänvisat till att skadorna är så omfattande att Skogsstyrelsen kommit med ett vitesföreläggande om att Sveaskog måste ”utföra återväxtåtgärder”.
Men länsstyrelsen menar att det vitesföreläggandet handlar om närliggande skogsfastigheter och inte den skogsmark som ansökan avser:
”…det framkommer dock ingen beskrivning om skogen för de angivna fastigheterna där skyddsjakten begärs äga rum. Vi önskar komplettering om skogen på fastigheterna där ni begär att skyddsjakten ska äga rum.”
Samtliga stammar
Länsstyrelsen skriver även följande:
”Som Länsstyrelsen förstår det så ska Sveaskog, enligt Skogsstyrelsen, röja bort samtliga stammar, markbereda och plantera på nytt. Vidare så skriver ni att om inte tillstånd meddelas så kommer ni inte kunna fullgöra det återbeskogningskrav som Skogsstyrelsen ålagt er att utföra enligt vitesföreläggandet. Ska Länsstyrelsen tolka punkten 8 som att den skog som ni enligt vitesföreläggandet ska röja bort också är den som ni enligt samma punkt beskriver kommer få ytterligare skador om inte tillstånd meddelas?”
Förebygga skador
Länsstyrelsen undrar också vilka åtgärder Sveaskog vidtagit som markägare och markägarrepresentant i älgförvaltningsområdet och viltförvaltningsdelegationen för att förebygga dessa skador. Länsstyrelsen tillägger att Sveaskog redan i dag vet att det finns vandringsälgar som kommer till det aktuella området efter ordinarie jakttid.
Länsstyrelsen vill ha svar av Sveaskog senast 24 januari.
Vandringmönster
I området norr om Harads gjordes märkningar av älgar på 1980- och 1990-talet för att se vandringsmönster.
Enligt Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Norrbotten, är det känt hur älgarna vandrar under vinterhalvåret. Bland annat kommer de ner mot Harads och Luleå älvdal från Muddus-området och från andra bolagsmarker i Gällivaretrakten.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.