Det blir ingen skyddsjakt på varg i Åmot, Ockelbo kommun. Förvaltningsrätten i Luleå har i en dom upphävt länsstyrelsen i Gävleborgs beslut.

Förvaltningsrätt upphäver beslut om skyddsjakt

Det blir ingen skyddsjakt på varg i Åmot, Ockelbo kommun. Förvaltningsrätten i Luleå upphäver länsstyrelsens beslut, bland annat med hänvisning till ett över hagen hängande träd.

Förvaltningsrätten lägger i sitt resonemang stor vikt vid ett träd som har hängt in över hagen. Trädet har inte påverkat trådarna i det rovdjursavvisande stängslet, men förvaltningsrätten anser att det inte är uteslutet att vargen eller vargarna kan ha klättrar in i hagen.

Skyddsjakt beviljas på varg i Gävleborg

Enligt Viltskadecenters bedömning ska klättringsbara objekt undvikas vid stängsel. Det gäller stora stenar, murar eller andra klättringsbara objekt som kan ge rovdjur möjlighet att ta sig in i hagar. Länsstyrelsen har gjort bedömningen att vargar ogärna balanserar på en sådan höjd över marken och att det därför inte är troligt.

 

Ingen varg observerad

I kriterierna för skyddsjakt ska alla andra åtgärder vara genomförda, och här ser  förvaltningsrätten att en lämplig lösning skulle kunna vara att ta bort det nedfallna trädet. Dessutom har ingen varg observerats i närområdet efter angreppet den 8 november.

Förvaltningsrätten anser att det därför inte går att fastställa att den skadegörande vargen finns kvar i närheten.

Beslutad skyddsjakt på varg stoppas av domstol

Sammantaget hävdar förvaltningsrätten att länsstyrelsen i Gävleborg inte har visat att förutsättningarna för skyddsjakt är uppfyllda.

Beslutet kan överklagas till kammarrätten i Sundsvall.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev