Publicerad 4 december 2019 - 08:56

Länsstyrelsen i Gävleborg har i ett yttrande till förvaltningsrätten i Luleå motiverat sitt beslut om skyddsjakt på en varg i Åmot. Foto: Mostphotos

Länsstyrelsen: Skyddsjakt rätt lösning efter vargangrepp

Premium

Vargangrepp i en hage med godkänt rovdjursavvisande stängsel ska leda till skyddsjakt. Det anser länsstyrelsen i Gävleborg i ett yttrande till förvaltningsrätten i Luleå.

Efter ett vargangrepp med dödade får i en besättning i Åmot, Gävleborg, tog länsstyrelsen den 26 november beslut om skyddsjakt. Jakten överklagades till förvaltningsrätten i Luleå, som stoppade jakten den 29 november.

Nu har länsstyrelsen yttrat sig och motiverat sitt beslut om skyddsjakt.

 

Godkänt stängsel

Det rovdjursavvisande stängsel besiktigades både när det uppfördes 2017 och i samband med angreppet. Det har vid båda dessa tillfällen uppfyllt de kriterier som enligt Viltskadecenter ställs på antal trådar, höjder och spänning i trådarna.

Besiktningspersonalens bedömning är att stängslet underhållits på ett bra sätt. Avståndet mellan den nedersta tråden och marken är mellan 5-18 centimeter, och mestadels 5-15 centimeter. Vid en bäck sitter galler för att hindra rovdjur från att ta sig in den vägen.

Vid tidpunkten för angreppet saknades spårsnö. Det har därför inte gått att se var vargen, eller vargarna, tagit sig in i hagen.

Beslutad skyddsjakt på varg stoppas av domstol

– Rovdjursavvisande stängsel är den mest vedertagna metoden för att skydda tamdjur mot angrepp av stora rovdjur. När en tamdjursägare har uppfört ett sådant stängsel bedömer länsstyrelsen att kravet på förebyggande åtgärder är uppfyllt och att det saknas andra lämpliga lösningar för att förhindra skada, skriver länsstyrelsen.

 

Risk för nya angrepp

Av yttrandet framgår att länsstyrelsen bedömer vargen, eller vargarna, som problemindivider och att det råder risk för allvarlig skada på egendom.

Länsstyrelsen hänvisar till Naturvårdsverkets riktlinjer för beslut om skyddsjakt, där det anses lämpligt att ge skyddsjakt på en varg i taget och att skyddsjakten, om möjligt, riktas mot den individ som mest sannolikt bedöms som skadegörande.

 

Begränsat jaktområde

– Med hänseende till detta angav länsstyrelsen ett mycket begränsat jaktområde, endast cirka 350 hektar, omkring hagen där angreppet skedde, säger länsstyrelsen.

Man gör bedömningen att om en varg befinner sig inom jaktområdet är det mest sannolikt den skadegörande individen.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram